Slovenija 27.11.2021 9:13

Na Piranskih dnevih arhitekture o tem, kaj je merljivo

Piran, 27. novembra - Udeleženci 38. mednarodne arhitekturne konference Piranski dnevi arhitekture se bodo spraševali o tem, kaj je merljivo v arhitekturi. Konferenci v Avditoriju Portorož bosta sledila podelitev mednarodne nagrade Piranesi za najboljše arhitekturne izvedbe, nastale na območju Srednje Evrope v zadnjih dveh letih, in odprtje razstave v Monfortu.

Merljivost je od nekdaj neločljivo povezana z arhitekturo. Kot nabor dimenzij, modulov, rastrov in pravil zasnove, ki v ožjem smislu opredeljujejo načrtovanje arhitekture. Zdi se, da temeljne zahteve po "uporabnosti" in "trdnosti" arhitekture povsem odgovarjajo mehanicističnemu pogledu na svet, ki želi vse izmeriti, razumeti, dokazati, predvideti, načrtovati in upravljati. Še več, tudi "lepoto" si v arhitekturi pogosto razlagamo kot odraz razmerij in odnosov med elementi, so o temi letošnje konference razmišljali v Obalni galerijah Piran.

Od tod se postavlja več vprašanj, kot npr. ali je merljivost ključna za dobro arhitekturo, kako umeriti pot do arhitekture, ki v nas zbudi čustva, nas poveže v skupnost in gradi našo identiteto, kako izmeriti, ali je arhitektura dobra, iskrena in poštena, ali je arhitektura, ki so jo ustvarili naši predniki, še po naši meri, ali je arhitektura, ki odgovarja vsem meram in merilom, že kakovostna, ter kje so meje in smisel merljivosti v arhitekturi.

Namen Piranskih dnevov arhitekture, ki potekajo od leta 1983, je ovrednotiti aktualne arhitekturne smernice ter predstaviti najbolj inovativne arhitekturne projekte. Piranski dnevi arhitekture spodbujajo kakovostno sodobno arhitekturo. Predstavljajo arhitekte, ki z razumevanjem ter spoštovanjem geografskega in kulturnega konteksta ohranjajo identiteto in kulturno raznolikost, so še navedli v obalnih galerijah.