Slovenija 30.11.2021 9:37

V CD drevi tenorski saksofonist Igor Lumpert z novim projektom

Ljubljana, 30. novembra - V okviru Cankarjevih torkov bo drevi v Klubu Cankarjevega doma nastopil tenorski saksofonist Igor Lumpert z novim projektom in zasedbo. Skupaj z glasbeniki Leom Genovesejem na klavirju, kontrabasistom Philom Donkinom in bobnarjem Ferencom Nemethom bo predstavil projekt I'm the Spirit of the Earth, ki je glasbeno nadaljevanje projekta Upor Zemlje.

Novo mesto. Tenorski saksofonist Igor Lumpert. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Novo mesto.
Tenorski saksofonist Igor Lumpert.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Lumpert, ki živi in ustvarja v New Yorku, se v Slovenijo vrača po uspešnem projektu Eleven z ameriško zasedbo Innertextures, ki ga je predstavil tako v Evropi kot v ZDA in je naletel na vrsto zelo dobrih recenzij v jazzovskih medijih, so zapisali v Cankarjevem domu.

Glasbenik se v svojih delih odziva na okolje oziroma na družbene ter naravne spremembe in nesreče. Tako je denimo orkan Sandy leta 2012 vplival na njegov projekt Resistance of the earth (Upor zemlje), tokratni projekt I'm the Spirit of the Earth, ki ga je ustvaril znotraj brooklynskega kvarteta, pa je zaznamovan z epidemijo.

"Ko sem sredi aprila 2020 prvič zapustil stanovanje, je na dan umiralo tudi po 800 ljudi," se spominja glasbenik. "Odšel sem čez cesto v Prospekt park v gmajno, kjer ni bilo žive duše. Ko sem se ozrl naokoli, sem zagledal debla, ki jih je izruval orkan Sandy daljnega 2012. Vse, kar sem lahko slišal, so bili rešilci in ptice. Takrat sem začutil, da gre zelo zares. Ob spominu na Sandy je bil to zvok zelo zelo močnega vetra, tedaj sem komponiral na pesem Too much industry Allena Ginsberga, ki je postala del multimedijskega projekta Upor Zemlje," so Lumpertove besede povzeli v Cankarjevem domu.

Saksofonist in skladatelj Igor Lumpert se je rodil leta 1975 v Novem mestu. Po končanem šolanju na konservatoriju Bruckner v avstrijskem Linzu se je s štipendijo New School University preselil v New York, kjer je študiral pri znanih jazzistih, kot so Reggie Workman, Buster Williams, George Garzone, Chico Hamilton in Billy Harper.

V New Yorku živi in ustvarja že več kot 20 let, nastopal pa je tudi po več evropskih mestih, od Zagreba do Ulma. Predstavlja novo generacijo jazzovskih glasbenikov, njegova glasba pa je zmes jazza, funka, vzhodnoevropskih ritmov in sodobnega neo bopa. Svoj prvi CD z naslovom Innertextures je izdal leta 2001.