Slovenija 1.12.2021 8:00

V novogoriškem gledališču premiera predstave o tridesetletnicah

Nova Gorica, 1. decembra - V SNG Nova Gorica bodo drevi krstno uprizorili tragikomično predstavo z naslovom Tridesetletnice, za katero sta besedilo spisali Eva Mahkovic in Tereza Gregorič, režirala pa jo je Tijana Zinajić. Po režiserkinih besedah je igra, ki govori o prijateljstvu in je obenem tudi kritika sodobne družbe, v prvi vrsti predstava o zapoznelem odraščanju.

Nova Gorica. Slovensko narodno gledališče Nova Gorica. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Nova Gorica.
Slovensko narodno gledališče Nova Gorica.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Protagonistke predstave so prijateljice Lana, Antea in Leticija. Lana je visoko izobražena in delavna. Vse, kar si želi, je dobra kariera. Antea je umetnica in borka za ženske pravice, kar si želi, je ustvarjati in živeti svobodno nekonvencionalno življenje. Leticija je uspešna odvetnica in tudi sicer nadvse popolna. Kar si želi, je že dosegla, pravkar je dobila službo v tujini, kamor si od nekdaj želijo vse tri.

Želijo si v obljubljeno deželo, kjer bi živele svobodno in kjer bi cenili njihovo sposobnost in delavnost. Namesto v obljubljeni deželi pa se znajdejo v prelomnem obdobju, ki s sabo prinese tornado velikih življenjskih odločitev in je hkrati preizkušnja za prijateljstvo ter za življenjska prepričanja, so vsebino predstave povzeli v gledališču.

Kot je na nedavni novinarski konferenci v Novi Gorici povedala Eva Mahkovic, sta s Terezo Gregorič v besedilo vnesli kar nekaj avtobiografskih elementov, ki izvirajo iz podobne starosti protagonistk. Različne stiske in vprašanja, ki jih mučijo, so verjetno univerzalna vsej generaciji, je razmišljala Eva Mahkovic, ki se je s Terezo Gregorič in soustvarjalci uprizoritve podpisala tudi pod besedila songov. Kot so poudarili ustvarjalci, pri predstavi pomembno vlogo odigra tudi glasba. Avtor glasbenih priredb in korepetitor je Anže Vrabec.

Po besedah Tereze Gregorič v predstavi "opevajo žensko prijateljstvo", obenem pa opozarjajo na tragiko pričakovanj deklet, ki trčijo ob kruto realnost. Po mnenju režiserke pa so Tridesetletnice predvsem predstava o odraščanju: "Današnji otroci zlasti zaradi finančnih stisk ostajajo doma bistveno dlje kot so nekoč, obenem so tudi precej nežni in občutljivi ter se z življenjem soočajo precej pozno," je razmišljala.

V predstavi v vlogah tridesetletnic igrajo Anuša Kodelja, Lucija Harum k. g. in Lara Fortuna k. g., ob njih pa še Jure Kopušar, Žiga Udir in Anže Vrabec. Dramaturginja je bila Tereza Gregorič, scenografinja Neža Zinajić, kostumograf Matic Hrovat, avtor videa Jasmin Talundžić, avtor koreografij pa je bil Kiša Janković skupaj s soustvarjalci uprizoritve.