Svet 1.12.2021 10:42

V gledališču Bolšoj drevi premiera baleta Mojster in Margareta v koreografiji Edwarda Cluga

Moskva, 1. decembra - Na novem odru moskovskega gledališča Bolšoj bo drevi premiera baleta v dveh dejanjih Mojster in Margareta v koreografiji Edwarda Cluga. Umetniški vodja Baleta SNG Maribor je predstavo zasnoval po istoimenskem romanu Mihaila Bulgakova na glasbo Alfreda Šnitkeja in Milka Lazarja. Do 5. decembra se bodo zvrstile še štiri ponovitve.

Maribor. Umetniški vodja Baleta SNG Maribor Edward Clug. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Umetniški vodja Baleta SNG Maribor Edward Clug.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Clug je predstavo zasnoval v sodelovanju s svojo zdaj že dolgoletno stalno ekipo; ob skladatelju Lazarju so v njej še scenograf Marko Japelj, kostumograf Leo Kulaš in mojster osvetljave Tomaž Premzl ter asistent predstave, plesalec in koreograf Miloš Isailovič.

Za vlogo Mojstra in Margarete so kar tri zasedbe. Na premieri bo vlogo Mojstra plesal Denis Savin, na reprizah Igor Tsvirko in Artem Ovčarenko. Margareto bo na premieri plesala Olga Smirnova, na ponovitvah pa Ekaterina Krisanova in Maria Vinogradova.

Kot so po pisanju spletnega Večera zapisali v gledališkem listu predstave Mojster in Margareta v Bolšoju, so bili, ko je Clug prejel njihovo povabilo in dejal, da bi naredil uprizoritev baleta po romanu Mojster in Margareta, vsi v Bolšoju presenečeni. Obenem je bilo v duhu Bulgakova, namreč da si je tuji koreograf izbral ta kočljivi roman, satiro sovjetskega žitja in bitja, za zapleteno odrsko realizacijo. Clug je dogajanje umestil v ... bazen. Nenavadno je, da je prav na tem kraju, kjer je Stalin uničil katedralo Kristusa Odrešenika, nastal "bazen Moskva".

Kot pravi Clug, se mu je ideja porodila v otroštvu. Rodil se je v romunskem mestecu Stei, ki so ga zgradili Sovjeti, ko so v bližini odkrili nahajališče urana. "Med letoma 1952 in 1956 so začeli prihajati delavci in zraslo je morda najbolj nenavadno mesto v Romuniji. Za inženirje in delavce je bil zgrajen izjemno lep rekreacijski center z bazenom. Naše mesto je bilo zgrajeno v času, ko so pod Hruščovom postavili bazen Moskva. Neverjetno naključje, čisto bulgakovovsko. Ko sem s scenografom Markom Japljem predstavil v Bolšoju scenografijo, sem dejal: vi ste v moje življenje prinesli bazen, zdaj vam ga vračam."

"Bazen je postal priljubljen kraj prostega časa, ne glede na svojo protislovno zgodovino. V naši predstavi je bazen iluzija Moskve. Sovjeti so številne cerkve spremenili v bolnišnice, skladišča, pa tudi v bazene. S praznim bazenom in velikim številom vrat do kabin za preoblačenje smo nadomestili številne lokacije romana, ki jih ne bi mogli vizualizirati," po pisanju spletnega Večera Clugove besede navajajo v gledališkem listu.

Clugov prvi ustvarjalni stik z Bolšojem je bil sicer leta 2018, ko je na oder postavil balet Petruška na glasbo Igorja Stravinskega. Po uspešni premieri ga je po poročanju Večera direktor Bolšoj baleta Mahar Vazijev povabil v letu 2020 k novemu projektu, Clug si je izbral delo Mojster in Margareta. Zaradi korone se je premiera zamaknila na letos.