Svet 2.12.2021 9:59

Turnerjeva nagrada umetniškemu kolektivu Array Collective iz Belfasta

Coventry, 2. decembra - Letošnjo Turnerjevo nagrado, eno najbolj prestižnih priznanj za sodobno umetnost v Veliki Britaniji, so v sredo podelili skupini 11 umetnikov z imenom Array Collective, ki prihaja iz Belfasta. Skupino je žirija izbrala izmed petih umetniških kolektivov. Letos so bili prvič v zgodovini podeljevanja nagrade nominirani zgolj umetniški kolektivi.

Člani umetniškega kolektiva Array Collective iz Severne Irske, ki ustvarjajo skupaj od leta 2016, se pri svojem delu skozi performanse, proteste, razstave in druge dogodke dotikajo aktualnih tem, ki zadevajo Severno Irsko.

Po pisanju britanskega BBC je žirija prepoznala njihov napor pri naslavljanju družbenih in političnih razmer v Severni Irski ter prevajanju družbenega aktivizma v umetniška dela. Med njihovim deli je denimo navidezen irski pub, okrašen s transparenti, ki zagovarjajo pravice LGBT.

Predsednik žirije, sicer direktor galerije Tate Britain, Alex Farquharson, je pohvalil kolektiv, da se v svojih delih loteva zelo različnih problematik, od LGBT in feminističnih vprašanj do "severnoirskega sektaštva", je njegove besede povzela francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je po pisanju AFP na sredini slovesnosti v Coventryju dejal eden od članov skupine Stephen Millar, so zelo ponosni, da prihajajo iz Belfasta in da so del Belfasta in skupnosti, s katero ustvarjajo.

Array Collective je bil za nagrado nominiran skupaj s še štirimi kolektivi: Black Obsidian Sound System (B.O.S.S.), Cooking Sections, Gentle/Radical in Project Arts Works. Zmagovalna skupina je prejela nagrado v višini 25.000 funtov, ostale pa so odnesle po 10.000 funtov, piše AFP.

Dela vseh nominiranih kolektivov so od septembra na ogled v Umetnostni galeriji in muzeju Herbert v Coventryju. Mogoče si jih bo ogledati do 12. januarja. Razstava je del dogodkov v sklopu britanske prestolnice kulture.

Turnerjevo nagrado, poimenovana po angleškem slikarju J. M. W. Turnerju, podeljujejo od leta 1984. Med dosedanji dobitniki so nekatera velika imena sodobne umetnosti, kot so Gilbert & George, Anish Kapoor, Rachel Whiteread, Antony Gormley, Damien Hirst, Steve McQueen, Grayson Perry in Jeremy Deller.

Zadnja leta nagrado izmenično podeljujejo v Londonu in izven britanske prestolnice. Tako so jo podelili že v Glasgowu, Derryju, Gatesheadu in Margateu. Lanska podelitev bi morala biti v Londonu. Nagrade lani zaradi pandemije niso podelili, so pa namesto tega sredstva zanjo namenili umetnikom, prizadetim v času krize.