Svet 3.12.2021 6:00

V amsterdamskem Rijksmuseumu pripravljajo razstavo Vermeerjevih del

Amsterdam, 3. decembra - V amsterdamskem Rijksmuseumu pripravljajo razstavo del nizozemskega baročnega slikarja Johannesa Vermeerja. Umetnikova dela si bodo zanjo izposodili iz vrste svetovnih muzejev. Kot so sporočili, bo razstava, katere odprtje je predvideno spomladi 2023, največja Vermeerjeva razstava doslej.

Nizozemska, Amsterdam. Nizozemski muzej Rijksmuseum v Amsterdamu. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Nizozemska, Amsterdam.
Nizozemski muzej Rijksmuseum v Amsterdamu.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Število ohranjenih Vermeerjevih del je razmeroma majhno. Strokovnjaki po pisanju nemške tiskovne agencije dpa domnevajo, da je ohranjenih 37 slik, vključno s svetovno znano sliko Dekle z bisernim uhanom. Koliko del bo mogoče zbrati za razstavo, bodo objavili naknadno, je po pisanju agencije pojasnila predstavnica za stike z javnostmi v muzeju. Leta 1996 so za doslej največjo Vermeerjevo razstavo na Nizozemskem v muzeju Mauritshuis v Haagu uspeli zbrati 22 del.

Rijksmuseum ima v lasti štiri Vermeerjeve slike, med njimi Dojiljo. Tem se bodo leta 2023 pridružila še slike, ki si jih bodo izposodili iz muzeja Mauritshuis, ki je soorganizator razstave, pa tudi iz muzejev z Irske, ZDA in od drugod. Muzej Staedel v Frankfurtu bo denimo za razstavo posodil sliko Geograf, Galerija starih mojstrov v Dresdnu pa sliko Dekle, ki bere pismo ob odprtem oknu, ki bo v nizozemskem muzeju predstavljena prvič.

"Nismo si predstavljali, da bo toliko muzejev pripravljenih posoditi svoje vrhunske eksponate," je povedal direktor Rijksmuseuma Taco Dibbits. Dodal je: "S to razstavo bomo lahko Vermeerjevo umetnost predstavili novi generaciji in z njo tudi rezultate najnovejših raziskav."

Vermeer (1632-1675) se je rodil v Delftu. O njegovem življenju je malo zanesljivih podatkov. Večino časa je preživel v rojstnem kraju. Od leta 1653 je bil član slikarskega ceha. Mojstrsko je obvladal igro svetlobe in perspektivo. Znan je po jasnih, umirjenih interierjih, naslikanih z vsemi podrobnostmi, vendar v mehki, poetični luči in harmoničnih barvah. V enakem slogu je ustvaril tudi nekaj vedut in slik z nabožno vsebino.