Na hitro prelistano 4.12.2021 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 4. decembra - Pri založbi Goga je izšel roman Borisa Kolarja Potopimo Islandijo!, pri založbi Didakta pa knjiga Kristine Palten, svetovne rekorderka v teku na tekalni stezi, z naslovom Brez strahu: 1840 kilometrov teka čez Iran. Založba Učila je izdala knjigo francoske psihoterapevtke Christel Petiticollin Kako razmišljati manj.

Ljubljana. Knjige. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

POTOPIMO ISLANDIJO! - NOVI ROMAN BORISA KOLARJA

Boris Kolar je dogajanje svojega romana postavil v Zwarteburen, majhno mesto z občinsko upravo v Groningenskem okrožju. Mestece se je stoletja ogibalo zgodovini, dokler prebivalcev niso preplavili zapozneli valovi finančne krize. Vlaganje v tvegane banke ni obrodilo zelenih sadov, nasprotno, luknje v mestni blagajni bi lahko resno ogrozile krhko ravnovesje strnjene in utrjene zwarteburenske skupnosti. Zwarteburenčani se zatorej odločijo spremeniti zgodovino, pri čemer pa bodo mimogrede preobrazili še geološko podobo planeta. Medtem pa ognjenik Eyjafjallajokull že živahno brbota, so vsebino romana povzeli pri založbi.

Boris Kolar je ekolog in ekotoksikolog v Nacionalnem laboratoriju za zdravje okolje in hrano v Mariboru, kot zunanji ekspert za okoljska tveganja deluje pri Evropski agenciji za zdravila v Amsterdamu. Bil je kolumnist Večera, v slovenskem literarnem prostoru se je pojavljal z objavami v literarnih revijah, odmeval pa je zlasti njegov roman Iqball hotel, ki je bil leta 2009 v ožjem izboru za nagrado kresnik. Njegova besedila, ki pripovedujejo o tesnem stiku z naravo, so prepredena s humorjem.

BREZ STRAHU - KNJIGA O PREMAGOVANJU STRAHU IN DRUGIH OVIR

Kristina Palten, ki je svetovna rekorderka v teku na tekalni stezi, se je jeseni leta 2015 odločila preteči Iran, da bi s tem preizkusila samo sebe in premagala svoje strahove. Ji kot ženski lahko sami uspe dva meseca vztrajati na cestah dežele, v kateri je v veljavi šeriatsko pravo, se je med drugim spraševala.

Njena neustrašnost jo je vodila po 1840 km dolgi poti, polni samotnih pokrajin, majhnih vasi in velikih mest. Na potovanju je postajala vse bolj očarana nad gostoljubnostjo domačinov, a obenem na svoji lastni koži občuti, kako si človek v deželi, v kateri domnevno naključne odločitve lahko vplivajo na življenja ljudi, vse manj upa izreči tisto, kar si misli, so zapisali pri založbi. Delo je prevedla Tanja Mlaker.

Knjigo je napisala v sodelovanju z novinarko in pisateljico Desiee Wahren Stattin. Po knjigi so posneli tudi dokumentarni film.

KAKO RAZMIŠLJATI MANJ - KNJIGA ZA VSE, KI PREVEČ TUHTAJO

"Če preveč razmišljate, verjetno spadate v kategorijo ustvarjalnih, intuitivnih in učinkovitih ljudi, ki imajo bolje razvito desno možgansko poloblo in so pogosto pametnejši od povprečja, čeprav si tega nočejo priznati. Knjiga vas bo naučila, kako si lahko povečate samozavest in vzdržujete dobre medosebne odnose. Ugotovili boste, da so vaši možgani, ki preveč razmišljajo, pravi zaklad, ne pa vir tesnobe," je v komentarju zapisala urednica knjige.

Christel Petitcollin je psihoterapevtka, avtorica uspešnic in predavateljica s področja komunikacije in osebnostne rasti. Zanimajo jo medosebni odnosi, ton njenih knjig pa je preprost, dostopen in konkreten, so zapisali pri založbi. Knjigo je prevedla Špela Žakelj.