Svet 4.12.2021 6:00

Drama Sedem dni v režiji Žiga Divjaka na festivalu Ruta v Beogradu

Beograd, 4. decembra - Mestno gledališče ljubljansko (MGL) bo danes gostovalo na festivalu Ruta v Beogradu, kjer bo odigralo predstavo Sedem dni avtorjev Katarine Morano in Žige Divjaka, ki je bil tudi režiser. Festival je del območne zveze gledališč, ki jo je oktobra 2019 oblikovalo šest teatrov iz prostora nekdanje Jugoslavije.

Ljubljana. Režiser Žiga Divjak. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiser Žiga Divjak.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

V MGL so dramo uprizorili septembra 2019, v njej pa je sedem prizorov naslovljenih po dnevih v tednu. Vsak dan določa situacija med različnimi posamezniki, s katero se lahko vsak gledalec vsaj malo poistoveti. Med drugimi gre za zgodbe mladega para v iskanju stanovanja, brezposelnih, ki skušajo preživeti kot maskote v trgovskih centrih, ter brata in sestre, ki sta peljala mamo v dom za ostarele.

V drami nastopajo Matej Puc, Ajda Smrekar, Mojca Funkl, Lotos Vincenc Šparovec, Iztok Drabik Jug in Silva Čušin, ki je nadomestila Jette Ostan Vejrup. Puc je za vlogo prejel Dnevnikovo nagrado za izjemno odrsko stvaritev v MGL. Uprizoritvi v Beogradu bo sledil pogovor, ki ga bo vodil gledališki kritik, teatrolog in univerzitetni profesor Ivan Medenica.

Gostovanje v Beogradu sodi pod okrilje območne zveze gledališč, ki so jo oktobra 2019 oblikovali predstavniki oziroma direktorji šestih gledališč na območju nekdanje Jugoslavije, poleg MGL še Beograjsko dramsko gledališče, Dramski teater Skopje, Komorni teater 55 iz Sarajeva, Mestno gledališče Podgorica iz Črne gore in Gledališče Ulysses iz Zagreba.

Zveza si namreč želi institucionalizirati sodelovanje med gledališči, občinstvu omogočiti ogled reprezentativnih uprizoritev iz regije in uresničiti velike koprodukcije. Eden od ciljev festivala Ruta sta tudi dolgoročno sodelovanje in vsakoletna realizacija 36 predstav v šestih mestih z območja bivše Jugoslavije.

Prvi festival so načrtovali aprila lani v Ljubljani, a ga je preprečila epidemija koronavirusa. Tako se je vseh šest gledališč zdaj med 2. in 6. decembrom zbralo v Beogradu. V petek je na festivalu nastopilo gledališče Ulysses s predstavo Nosorog Eugena Ionesca v režiji Lenke Udovički, so sporočili iz MGL.

Kot so še napovedali, bo festival zatem gostoval v Ljubljani, in sicer od 10. do 17. februarja.