Svet 5.12.2021 6:00

Milanska železniška postaja gosti Banksyjev svet

Milano, 5. decembra - Glavna železniška postaja v Milanu od petka gosti Svet Banksyja, ki prikazuje reprodukcije del tega britanskega uličnega umetnika v nečem, kar spominja na njihovo izvirno okolje. Murali tega umetnika, čigar identiteto pozna le peščica njegovih prijateljev, so neulovljivi, cilj postavitve v Milanu pa je, da bi bili spet na ogled širšemu občinstvu.

Italija. Italijansko mesto Milano. Foto: Karmen Kleiderman/STA Arhiv STA

Italija.
Italijansko mesto Milano.
Foto: Karmen Kleiderman/STA
Arhiv STA

"Večina njegovih del je bila uničenih, zakritih, ukradenih, prodanih, tako da niso več neposredno vidna javnosti," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal kustos razstave Manu De Ros.

Slavno Banksyjevo Dekle z balonom se je denimo delno samouničilo na dražbi leta 2018 v Londonu. Oktobra je bilo na dražbi prav tako v britanski prestolnici prodano za rekordnih 18,8 milijona funtov pod novim imenom Love is in the Bin.

Na milanski železniški postaji pa je do 27. februarja 2022 na ogled več kot 130 muralov in sitotiskov, postavljenih na ozadja, ki so jih ustvarili mladi umetniki grafitov in študenti.

"Reproducirali smo stene, na katere je Banksy slikal, opeke, beton, umazanijo na cestah, onesnaženje," je povedal De Ros.

Razstavo si je mogoče ogledati samo z vstopnicami in je v zaprtem prostoru, vendar se vanj prebije nekaj hrupa z železniške postaje in obiskovalcem daje občutek ulic, na katerih so se dela prvič pojavila.

Na ogled so tako reprodukcije klasičnih kot novejših del. Med prvimi je denimo delo Flower Thrower, ki prikazuje zamaskiranega protestnika, ki meče šop rož, prvič pa se je pojavilo na zidu v Jeruzalemu.

Med zadnjimi pa sta delo Aachoo, kihajoča dama, ki se je pojavila na začetku pandemije koronavirusa, in delo s stene nekdanjega britanskega zapora, v katerem so nekoč zadrževali dramatika Oscarja Wilda. Prikazuje zapornika, ki pobegne s pisalnim strojem.

De Ros je izrazil upanje, da se bodo nekateri od tisočev ljudi, ki gredo vsakodnevno skozi postajo, ustavili in razmišljali.

"Banksy nikoli neposredno ne dovoljuje razstav, ki jih ne organizira sam, to je pravilo, a jih tudi ne prepoveduje. Ne ustavlja nas," je dejal kustos. "To nam omogoča, da - morda malce predrzno - verjamemo, da je naše delo cenjeno. Banksyju pa omogoča, da svoje sporočilo še razširi," je dodal.