Svet 6.12.2021 5:00

V Melbournu razstava o Coco Chanel

Melbourne, 6. decembra - V Nacionalni galerije Viktoria v Melbournu je na ogled razstava z naslovom Gabrielle Chanel. Modni manifest. Na prvi razstavi v Avstraliji, posvečeni delovanju modne oblikovalke Gabrielle Chanel, bolj znane kot Coco Chanel, je predstavljenih več kot 230 kosov oblačil, modnih dodatkov in kosov nakita.

Kitajska, Sanya. Parfum, kozmetika, znamka, Chanel. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Sanya.
Parfum, kozmetika, znamka, Chanel.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Po pisanju spletnega portala Art Daily gre za prvo razstavo v Avstraliji, ki se osredotoča izključno na pomemben prispevek francoske modne ikone Coco Chanel (1883-1971) k modi 20. stoletja. Nastala je v sodelovanju z Palais Galliera, najpomembnejšim pariškim muzejem mode.

Razstava prek eksponatov iz zbirk Palais Galliera in Patrimoine de CHANEL v Parizu, ki jih dopolnjujejo kosi, izposojeni iz pomembnih svetovnih muzejev in zasebnih zbirk, pripoveduje o izjemni širini ustvarjanja Coco Chanel. Vanjo je vključenih tudi več kosov iz zbirke Nacionalne galerije Viktoria, vključno z nedavno pridobljenimi, ki jih ima javnost priložnost videti prvič. Med pridobitvami, ki jih je galeriji podarila Krystyna Campbell-Pretty, sta denimo izvezena obleka iz organdija iz kolekcije pomlad-poletje 1933 in večerni plašče iz rdečega svilenega žameta, okrašen s perjem marabuja (okrog 1924-26).

Coco Chanel, ki velja za eno najvplivnejših modnih oblikovalk 20. stoletja, je v modo vnesla jezik modernosti, ki je aktualen še danes. Z odprtjem svojega prvega modnega butika v Deauvillu leta 1912 in modne hiše na Rue Cambon 31 v Parizu leta 1918 je začela reformirati žensko modo. Oblikovala je nov kodeks oblačenja, ki je dajal prednost udobju, funkcionalnosti in eleganci ter odgovarjal na vse večjo željo žensk po večji družbeni svobodi.

V svojo ponudbo je vključila puloverje, jopiče in nabrana krila. Leta 1918 je na trgu prva ponudila damske pižame, v 20. letih pa je pozornost vzbudila s sproščenimi kreacijami iz džersija, ki so ženske osvobodile tesnih strogih oblek.

Njen svetovno znani parfum Chanel No. 5 še danes ostaja klasična ženska dišava, leta 1926 pa je oblikovala tudi priljubljeno "malo črno obleko", elegantno zaveznico vsake ženske. V modo je kot okraske uvedla pozlačene gumbe, dolge ogrlice iz biserov ter pentlje.