Slovenija 4.12.2021 20:10

Slovenski knjižni sejem se poslavlja s povabilom na prihodnjega

Ljubljana, 4. decembra - Z nocojšnjo zaključno prireditvijo na sejemski spletni strani se počasi poslavlja 37. slovenski knjižni sejem, ki letos že drugo leto poteka na spletu. Na njej so razglasili dobitnika Schwentnerjeve nagrade, ki je letos Pavle Učakar, dolgoletni likovni urednik pri Mladinski knjigi. Sejem sicer poteka še v nedeljo.

Schwentnerjevo nagrado podeljuje Zbornica založnikov in knjigotržcev za prispevek k razvoju založništva in knjigotrštva. Kot so zapisali v utemeljitvi, je Učakar v skoraj 40-letni karieri pomagal najti svojo likovno govorico množici ilustratork in ilustratorjev, ki danes sodelujejo s številnimi založbami.

V pogovoru z Boštjanom Gorencem - Pižamo, ki je vodil prireditev, je Učakar obudil spomin na svoje prve korake v svetu založništva ter kako je sprejel mesto likovnega urednika pri Mladinski knjigi. Spregovoril je tudi o tem, kakšen je bil njegov premik od slikarja do "nekoga, ki nadzoruje".

Kot je povedal, je nekaj časa živel kot dvoživka, še kakšnih deset let je slikal in razstavljal. "A s knjigami je tako, da vanje se zaljubiš," je dejal in dodal, da je v izdelavi knjige, še zlasti otroških slikanic, toliko kreativnosti, da je ugotovil, da je to še bolj vznemirljivo kot samo slikarstvo. In tako se je odločil za knjige, česar ni nikoli obžaloval.

Nagrado Kristine Brenkove za izvirno slikanico je letos prejela knjiga Osamosvojitev, v kateri sta moči združila kustosinja in zgodovinarka Nataša Strlič ter večkrat nagrajeni ilustrator Damijan Stepančič. V sodelovanju z Muzejem novejše zgodovine jo je izdala založba Miš ob 30-letnici slovenske države.

Založnik Anže Miš je povedal, da je ideja tlela kar nekaj časa, izziv pa je bil najti avtorje. Nataša Strlič je povedala, da ji je bilo zanimivo na drug način predstaviti obdobje, ki ga sicer predstavljajo kot muzealci, Stepančič pa je dejal, da mu je bilo pomembno, "da zadeve delujejo in da so prepričljive, da bo otrok, ki je gledal slikanico, ko bo naletel na dokumentarno gradivo, znal zadeve povezat".

Nagrade za najboljši prvenec slovenskega knjižnega sejma se je letos razveselila Natalija Milovanović za pesniško zbirko Samoumevno, ki je izšla pri Centru za slovensko književnost. Na nocojšnji prireditvi je spregovorila tudi o tem, kako je vstopila v svet pisanja. "Tako, kot se zgodi večini, ki začnejo v gimnaziji pisati poezijo," je dejala in dodala, da je nato sledilo raziskovanje po knjižnicah, obiskovanje branj poezije, kjer je spoznavala sodobno poezijo ter skozi to "širila svoje horizonte in pisavo".

Knjiga Devica, kraljica, vdova, prasica Erice Johnson Debeljak pa je postala naj knjiga slovenskega knjižnega sejma leta 2021. Izbrali so jo obiskovalci. Erice Johnson Debeljak je knjigo napisala po moževi smrti. Nocoj je to obdobje opisala kot "dolgo, čudno, tragično potovanje". Kot je dejala, je ponosna nase, da je preživela in da je ostala v Sloveniji. Ponosna je tudi na knjigo.

Ob koncu prireditve je spregovoril še predsednik upravnega odbora 37. Slovenskega knjižnega sejma Miha Kovač. Kot je dejal, je sejem tako kot lani tudi letos potekal na spletu, a je bil letos še malce bolj nenavaden kot lani, saj smo bili lani v času sejma doma skoraj vsi, pa tudi večina trgovin in trgovskih centrov je bila zaprta. Izrazil je upanje, da so s tem, ko so na družbenih omrežjih oglaševali dogodke, ki so jih organizirale založbe ter promovirali knjige in avtorje, pri čemer so dosegli več kot 100.000 ogledov, vsaj delno nadomesti tisto, kar so izgubili, ker sejma ni bilo mogoče organizirati sejma v živo. "Upam, da se vidimo na 38. slovenskem knjižnem sejmu v živo in na spletu," je sklenil.