Slovenija 10.12.2021 9:59

V Galeriji Fotografija prvi jugoslovanski paparazzo Jadran Lazić

Ljubljana, 10. decembra - V Galeriji Fotografija bodo odprli razstavo, ki so jo posvetili 50-letnemu delovanja hrvaškega fotografa Jadrana Lazića. Prvi jugoslovanski paparazzo je s svojim fotoaparatom zabeležil hollywoodske zvezde in slavne osebe 70. in 80. let prejšnjega stoletja. Odprtju se bo popoldne pridružil tudi avtor, so sporočili iz galerije.

Lazić, ki živi v Los Angelesu in vsako leto vsaj nekaj mesecev preživi na Hvaru, je svojo kariero začel leta 1971 s fotografiranjem Hajduka v rojstnem Splitu in nadaljeval s Charlotte Rampling v Parizu. Svetovno slavo je dosegel, ko mu je na pogrebu sovjetskega predsednika Leonida Brežnjeva kljub zastraženemu dostopu uspelo narediti fotografijo pokojnika od blizu, ki jo je kasneje Newsweek izbral za fotografijo leta.

Kot so zapisali v galeriji, ni hollywoodskih zvezd in slavnih oseb 70. in 80. let prejšnjega stoletja, ki jih ni ujel Lazićev objektiv. Posnel je fotografije znanih jugoslovanskih imen, kot so Dino Dvornik, Mišo Kovač, Suzana Mančić in Dražen Petrović.

Fotografiral je tudi igralce, kot so Jodie Foster, Gillian Anderson, Sylvester Stallone, Robert De Niro, Jamie Foxx, Johnny Depp, Jean-Claude Van Damme, Elizabeth Taylor, Biance Jagger, Kirk Douglas, Sigourney Weaver, Jack Nicholson, Sophia Loren, Marlon Brando in Richard Gere, glasbenika Davida Bowieja, režiserja Romana Polanskega in še mnogo drugih.

Svoje fotografije je zbral v dvodelni monografiji z naslovom Jadran Lazić: 50 let fotografije. Monografija v hrvaškem in angleškem jeziku predstavlja Lazićevo delo na več kot 900 straneh. Njegove fotografije podkrepijo Lazićevi zapisi, ki ob vsakem posnetku odstirajo zanimive zgodbe iz zaodrja.

Kot so še sporočili iz galerije, je razstava prodajna, poleg fotografij pa je na voljo tudi monografija.