Slovenija 11.12.2021 5:00

Začel se bo festival LGBT filma

Ljubljana, 11. decembra - V Ljubljani se bo danes začel 37. mednarodni festival LGBT filma. Po lanski spletni izdaji bo tokrat na kinematografskem platnu prikazal 16 igranih in dokumentarnih ter 26 kratkih filmov iz 22 držav, tako obiskovalci kot občinstvo pa bodo izbirali zmagovalni film. Festival bo potekal do 19. decembra.

Ljubljanal. Festival LGBT filma. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljanal.
Festival LGBT filma.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

S celovečernimi filmi bo festival v Ljubljani potekal v Slovenski kinoteki, s kratkimi filmi srednje dolžine v Kinodvoru, kratke filme pa bodo prikazali še v off programu na Metelkovi. Poleg tega bodo kratke filme ponudili na spletu preko platforme Vimeo.

Po dolgih desetletjih bo ponudil tudi projekcijo v Cankarjevem domu. Popoldne bodo v njem prikazali francoski film Prelomi, zmagovalca cannske queer palme, ki ga je režiserka Catherine Corsini začela snemati na začetku epidemije. Po besedah selektorice Suzane Tratnik obravnava lezbični par med razhajanjem, ki se znajde na urgenci, kjer se njuna osebna zgodba poveže s širšimi družbenimi okoliščinami, saj istega večera potekajo demonstracije rumenih jopičev. Urgenca tako na nek način simbolizira Francijo skupaj z razpadom zdravstvenega sistema.

Pred tem bodo predvajali slovenski kratki film Sestre Katarine Rešek-Kukle, prejemnika velike nagrade za najboljši film na mednarodnem festivalu kratkih filmov v Clermont-Ferrandu.

Uradno se bo festival začel v kinoteki, kjer ga bo odprl dokumentarni film Monalisino potovanje, v katerem je čilsko-ameriška režiserka Nicole Costa po več letih poiskala svojega mladostnega prijatelja Ivana.

Kot je na nedavni novinarski konferenci povedal selektor Brane Mozetič, so se pri festivalu, ki sicer velja za najstarejši festival LGBT filma v Evropi, pričakovano soočili z znižanjem sredstev, in sicer v višini 44 odstotkov.

Za fizično izvedbo ob omejenem številu gledalcev so ga po njegovih besedah uspeli pripraviti z razumevanjem domačih in tujih partnerjev, med drugim distributerjev. Pri izbiri filmov so sledili, da prihajajo z različnih koncev sveta in da naslavljajo različne teme.

Festival bosta pospremili filmski delavnici, ki jo bosta vodila režiserka Nicole Costa in nemški režiser kratkih filmov Jan Soldat. S filmi bo festival segel še v nekatere slovenske kraje, med drugim v Maribor, Koper in na Ptuj.