Na hitro prelistano 11.12.2021 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 11. decembra - Pri Beletrini so izdali delo o literarnem zgodovinarju Dušanu Pirjevcu z naslovom Ahac, pri Mladinski knjigi pa knjigo premišljevanj o življenju Anamarije Lukovac Cvetenje. Založba Miš je izdala poučno slikanico Maše P. Žmitek Po sledeh velikanov: Sesalci kenozoika.

Ljubljana. Pri Beletrini so izdali delo o literarnem zgodovinarju Dušanu Pirjevcu z naslovom Ahac. Foto: STA

Ljubljana.
Pri Beletrini so izdali delo o literarnem zgodovinarju Dušanu Pirjevcu z naslovom Ahac.
Foto: STA

Ljubljana. Založba Miš je izdala poučno slikanico Maše P. Žmitek Po sledeh velikanov: Sesalci kenozoika. Foto: STA

Ljubljana.
Založba Miš je izdala poučno slikanico Maše P. Žmitek Po sledeh velikanov: Sesalci kenozoika.
Foto: STA

Ljubljana. Pri Mladinski knjigi je izšla knjiga premišljevanj o življenju Anamarije Lukovac z naslovom Cvetenje. Foto: STA

Ljubljana.
Pri Mladinski knjigi je izšla knjiga premišljevanj o življenju Anamarije Lukovac z naslovom Cvetenje.
Foto: STA

AHAC - KNJIGA O ENIGMATIČNEM DUŠANU PIRJEVCU

Knjiga o Pirjevcu izhaja ob 100. obletnici njegovega rojstva. Njegovo zgodovinsko in družbeno vlogo v knjigi predstavijo Boris A. Novak, Alenka Pirjevec in Peter Vodopivec. V knjigi je prvič objavljena tudi medvojna korespondenca med Pirjevcem in njegovo prvo ženo Marjeto Vasič, pa tudi Pirjevčevi dnevniki in odlomki iz del njegovih sodobnikov.

Dušan Pirjevec (1921-1977) je bil ena najbolj enigmatičnih in markantnih osebnosti na področju preučevanja literature in filozofije na slovenskih tleh, profesor primerjalne književnosti na ljubljanski filozofski fakulteti, ki je močno vplival na razvoj misli slovenske inteligence svojega časa. Po končani gimnaziji je v Zagrebu najprej vpisal študij agronomije.

Kot aktivni udeleženec narodnoosvobodilnega boja je med drugo svetovno vojno in nekaj let po njej opravljal pomembne vojaške in politične funkcije. Iz tistega časa ga je spremljalo partizansko ime Ahac. Po vojni je na ljubljanski filozofski fakulteti študiral slavistiko in primerjalno književnost, iz te doktoriral in zatem do konca življenja predaval primerjalno književnost in literarno teorijo. Po smrti je bil upodobljen v več literarnih delih in spominih, številni o njem še danes polemizirajo.

CVETENJE - RAZMIŠLJANJA KOLUMNISTKE ANAMARIJE LUKOVAC

Anamarija Lukovac, ki velja za priljubljeno pero Cosmopolitana, se zdaj predstavlja s knjigo razmišljanj o sebi in svetu, ki jo obdaja, v razgibanem življenjskem obdobju študija. Zapisi pripovedujejo zgodbo o odraščanju mlade ženske, ki si zastavlja vprašanja, na katera številne ženske iščejo odgovore vse življenje. Loteva se vprašanj identitete in stisk, ki vzniknejo v mladosti in nikoli zares ne potihnejo o samopodobi, sprejemanju povprečnosti in tesnobah vseh vrst.

Anamarija Lukovac (1993) je novinarka, scenaristka, urednica in popotnica. Pri 19 je letih zmagala na natečaju revije Cosmopolitan in postala njena redna kolumnistka. Svoja premišljevanja je zapisovala vsak mesec skoraj sedem let. Njena kolumna Zakaj nimam fanta je prek spleta dosegla več kot 100.000 bralcev.

PO SLEDEH VELIKANOV - POUČNA SLIKANICA O ŽIVALIH V KENOZOIKU

Knjiga Po sledeh velikanov je poučna slikanica, ki pojasnjuje, kdo je tacal in lomastil po Zemlji po izumrtju dinozavrov, o katerih imamo na voljo precej več knjig, medtem ko druge prazgodovinske živali poznamo slabše. Zato to ni le knjiga za otroke, pač pa tudi za odrasle, ki se bodo tudi sami naučili marsičesa novega, zlasti v poljudno napisani spremni besedi paleontologa Matije Križnarja, ki predstavi obdobje kenozoika in razvoj velikih sesalcev. Spremno besedilo je prispevala tudi sama avtorica.

V knjigi je opisanih 19 sesalcev, ki so predstavljeni z znanstveno (naravoslovno, paleontološko) ilustracijo, vsaka je pospremljena s kratkim opisom zanimivih značilnosti in nekaj osnovnimi podatki o živali, kot so, kdaj in na katerih področjih je živela, kako visoka, težka je. Za lažjo predstavo se poleg vsake ilustracije v dinamični pozi znajde pes, ki je ob nekaterih zelo majhen. Knjigi je priložena tudi posebna črtna mreža, s katero se lahko narisane živali tudi animira oziroma spravi v gibanje, so zapisali pri založbi.