Slovenija 12.12.2021 8:00

V Šentjakobskem gledališču slavnostna akademija ob 100-letnici

Ljubljana, 12. decembra - Šentjakobsko gledališče bo nocoj s slavnostno akademijo počastilo 100-letnico obstoja, ki jo obeležuje v letošnji sezoni. Slovesnost bodo izvedli člani igralskega ansambla v režiji Jana Bilodjeriča. Ob tem bodo podelili listini potomcem ustanoviteljev ter častna naziva Mojci Kreft in Vladimirju Frantarju, so sporočili iz gledališča.

Ljubljana. Šentjakobsko gledališče Ljubljana, logotip. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Šentjakobsko gledališče Ljubljana, logotip.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Društvo Šentjakobsko gledališče je skupina prostovoljcev, ljubiteljev gledališča, ustanovila decembra 1920, prvo predstavo pa so premierno izvedli junija 1921. Danes velja za eno najstarejših repertoarnih ljubiteljskih gledališč v Evropi.

Razmah je doseglo po vselitvi v Mestni dom na Krekovem trgu, kjer še vedno sobiva z Lutkovnim gledališčem Ljubljana. Šteje več kot 100 članov in vsako leto pripravi od pet do šest premier. Gostuje tudi po Sloveniji in zamejstvu ter se redno udeležuje ljubiteljskih tekmovanj, na katerih je večkrat uspešno.

Pri postavljanju predstav sodeluje s profesionalnimi zunanjimi sodelavci - režiserji, dramaturgi, kostumografi, scenografi - med katerimi so velika imena, kot so Mile Korun, Diego de Brea, Zvone Šedlbauer, Dušan Mlakar in Gojmir Lešnjak. Iz njegovih vrst pa so izšla prav tako znana igralska imena, denimo Stane Sever, Fran Milčinski-Ježek, Bine Matoh, Dragica Potočnjak, Saša Pavček, Nataša Barbara Gračner, Barbara Cerar in Jurij Zrnec.

V začetku letošnjega leta je dobilo prenovljeni oder, saj je Mestna občina Ljubljana kot glavni financer poskrbela za celovito obnovo dvorane, zaodrja in preddverja v skupni izmeri 780 kvadratnih metrov. Kot je za STA pojasnila predstavnica za stike z javnostjo Saška Strnad, je Šentjakobska dvorana ohranila neoklasicistično okostje in originalni leseni strop ter postala prijazna tudi za invalide, saj jim omogoča dostop z dvigalom do dvorane in sanitarij.

"Danes je to dvorana s sodobno lučno in tonsko opremo, nižjim spuščenim odrom, dvignjenimi sedišči, prezračevanjem, klimo, kar omogoča izvedbo kvalitetnih dogodkov in uprizoritev," je še povedala Saška Strnad.