Svet 13.12.2021 12:17

Postavitev kipa legendarnemu Franku Sinatri v New Jerseyju

Ljubljana, 13. decembra - V rojstnem kraju Franka Sinatre, mestu Hoboken v zvezni državi New Jersey, so na njegov rojstni datum, 12. decembra, odkrili bronast kip z njegovo podobo. Kip je delo umetnice Carolyn Palmer, ki je pevčevo figuro postavila ob ulično svetilko, medtem ko ima eno roko v žepu, z drugo pa si drži rob klobuka.

ZDA. Legendarni ameriški pevec in filmski igralec Frank Sinatra (1915-1998). Foto: Wikipedia

ZDA.
Legendarni ameriški pevec in filmski igralec Frank Sinatra (1915-1998).
Foto: Wikipedia

Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa je slovesnost ob odkritju kipa potekala v nedeljo v Sinatrovem parku, udeležila se jo je tudi pevčeva najmlajša hčer Tina Sinatra. Kot je omenila ob tej priložnosti, je oče pogosto obujal spomine na otroštvo v industrijskem mestu Hoboken.

Sinatra, ki je znan predvsem po uspešnicah New York, New York, Strangers In The Night in Fly Me To The Moon, se je rodil 12. decembra 1915 v Hoboknu. Za glasbo se je zanimal že kot najstnik, pevsko kariero pa je začel v svojih dvajsetih. Leta 1939 ga je kot nadarjenega pevca odkril vodja jazzovskega orkestra Harry James. Leta 1942 je imel prvi solistični nastop, do leta 1945 pa je postal znan po ZDA s petjem v radijski oddaji Your Hit Parade. Po mnenju nekaterih velja Sinatra za eno največjih zvezd 20. stoletja.

Njegova kariera je imela vzpone in padce. Ob porastu rock'n'rolla, sloga, ki ga Sinatra nikoli ni vzljubil, je zanimanje zanj počasi upadalo, zato se je pevec odločil preizkusiti tudi v jazzu in v filmski industriji.

Sinatra je v 50-letni karieri nanizal številne zimzelene uspešnice in začasa življenja prodal več kot 150 milijonov albumov.

Pevec je umrl 14. maja 1998 v Los Angelesu v starosti 82 let. V nedeljo bi praznoval 106. rojstni dan.