Svet 16.12.2021 6:00

Slovenska animirana filma v tekmovalnem programu festivala v Clermont Ferrandu

Clermont-Ferrand, 16. decembra - V tekmovalni program 43. mednarodnega festivala kratkega filma v francoskem Clermont Ferrandu sta se uvrstila kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić in animirani kratki film Steakhouse animatorke in režiserke Špele Čadež. Festival bo potekal od 28. januarja do 5. februarja 2022.

Ljubljana. Podoba iz animiranega filma Babičino seksualno življenje v režiji Urške Djukić in Emilie Pigeard. Foto: iz arhiva Urške Djukić

Ljubljana.
Podoba iz animiranega filma Babičino seksualno življenje v režiji Urške Djukić in Emilie Pigeard.
Foto: iz arhiva Urške Djukić

Na festival je bilo letos prijavljenih 6200 filmov. Med njimi so izbrali 77 filmov iz 55 držav - 51 igranih, 16 animiranih in deset dokumentarnih. Uvrstitev slovenskih filmov med 16 animiranih filmov iz celega sveta je izjemen uspeh in kaže na odlično kondicijo slovenskega animiranega filma, so zapisali na Slovenskem filmskem centru (SFC).

Babičino seksualno življenje gledalca popelje na kratek izlet v zgodovino intimnosti podeželske babice, ki povzema odnos, v katerem so bile ženske v prvi polovici 20. stoletja pod streho strogih cerkvenih naukov in splošnih družbenih konvencij razumljene kot objekt za potešitev spolne sle svojih mož.

Navdih za film je avtorica črpala iz pričevanj žensk, ki jih je Milena Miklavčič zbrala v knjigi Ogenj rit in kače niso za igrače. Scenarij za film sta napisali režiserka, ki je film tudi zmontirala in Maria Bohr. Ko-režiserka in animatorka je Emilie Pigeard, glasove so posodili Doroteja Nadrah, Jure Henigman, Mara Vilar, Božena Zabret in Bojana Ciglič, skladatelj glasbe je Tomaž Grom, zvok je oblikoval Julij Zornik.

Film je bil letos nagrajen na festivalih kratkega filma Encounters v Bristolu in švedskem festivalu v Uppsali. Na 24. Festivalu slovenskega filme v Portorožu je prejel vesno za posebne dosežke, pred kratkim je na festivalu Animateka prejel nagrado občinstva.

Večkrat nagrajeni animirani kratki film Steakhouse, animatorke in režiserke Špele Čadež, letošnje prejemnice nagrade Prešernovega sklada, subtilno spregovori o družinskem nasilju, skrhanih odnosih v razmerjih in tihem maščevanju, ki se kuha. V risbi in animaciji so poleg Špele Čadež sodelovali še glavne animatorke Zarja Menart, Anka Kočevar in Clementine Robach. Scenarij za film je napisal Gregor Zorc, glasbo sta ustvarila Tomaž Grom in Olfamož.

Festivalsko pot je film začel s premiero v Locarnu, kjer ga je nagradila žirija mladega občinstva, pred kratkim je prejel nagrado na filmskem festivalu v Talinu. Na 24. Festivalu slovenskega filma je Špela Čadež zanj prejela vesno za najboljši animirani film, na letošnji Animateki pa je film prejel posebno omembo člana žirije.

Filma sta zaradi nagrad v Uppsali in v Talinu tudi kandidata za nominacijo v kategoriji kratkega filma za naslednje Evropske filmske nagrade, kar je ravno tako izjemen dosežek, so še zapisali na SFC.

Spomnili so, da je lansko leto slovenski kratki film že doživel velik uspeh v Clermont Ferrandu, ko je slavila Katarina Rešek - Kukla z igranim filmom Sestre. Glavna mednarodna nagrada najpomembnejšega filmskega festivala kratkega filma je tako prvič pripadla slovenskemu filmu.