Slovenija 16.12.2021 16:00

Majda Širca v filmu ujela ustvarjanje treh ilustratork Stupica

Ljubljana, 16. decembra - V Uredništvu dokumentarnih oddaj TV Slovenija je nastal dokumentarni film Tri generacije - Marlenka, Marija Lucija in Hana Stupica scenaristke in režiserke Majde Širca. Film gledalca pelje od Marlenkine Sneguljčice in Rdeče kapice, prek temačne Lenore, Pastirice in dimnikarja ter Letečega kovčka Marije Lucije, do Rokavičke Hane Stupica.

V obdobju skoraj stotih let ustvarjalnosti treh generacij ilustratork iz družine Stupica so se zamenjali številni družbeni, politični, kulturni sistemi in koncepti. "Le en princip je neranjen preživel ves ta čas in ostal enak: pripovedovanje zgodb z najbolj domišljenimi, prefinjenimi, senzibilnimi in čutnimi ilustracijami - s podobami, ki nam lahko spremenijo percepcijo sveta. Če z njimi odrastemo, smo lahko drugačni. Ohranimo otroka v sebi in odraslosti nadenemo krila," so besede Majde Širca povzete v sporočilu za javnost.

Po današnji predpremierni projekciji v Kinodvoru je avtorica filma za STA povedala, da je v filmu želela podati tudi svojo lastno izkušnjo iz mladosti: "Sem iz generacije, ki je spremljala Marlenko, pozneje tudi Marijo Lucijo, zdaj pa od daleč opazujem Hano." Poudarila je, da imamo v našem prostoru izjemne ilustratorke, tudi ilustratorje, da pa je bila ilustracija vedno v senci velikopoteznosti, ki so bile bolj ali manj v domeni moških. "Moški so imeli štafelaje in ateljeje, ženske so vztrajno, pridno risale in z drobnimi potezami gradile ta svet", je dejala.

Kot je še povedala, je film pred projekcijo v Kinodvoru pokazala Marlenki Stupica, ki bo v petek praznovala 94. rojstni dan. Nekoliko jo je bilo sicer strah, kako se je bodo dotaknile podobe prezgodaj preminule hčere Marije Lucije (1950-2002); te so jo sicer vznemirile, s celoto pa je bila zadovoljna.

Marlenka Stupica je začela slikati po vojni, v črno-beli svet je vnašala barve. Na likovni akademiji je študirala v drugi povojni generaciji, ko se je tja vpisala le peščica žensk. Tudi v času, ko je študirala njena hči Marija Lucija, so bile ženske na slikarstvu v manjšini. V prvem desetletju novega tisočletja, ko se je na študij oblikovanja vizualnih komunikacij vpisala Hana Stupica, pa je bilo v vse študijske programe Akademije za likovno umetnost in oblikovanje sprejetih več žensk kot moških, so v sporočilu za javnost zapisali na RTV Slovenija.

V filmu je poleg treh umetnic prisoten tudi Gabrijel Stupica, soprog, oče in ded, predvsem pa eden najbolj prodornih slikarjev modernizma. Marija Lucija je od otroštva dalje stalnica v njegovem likovnem svetu, medtem ko jo je Marlenka ujela v Sneguljčico, Palčico in številne deklice iz njenega pravljičnega sveta.

V filmu poleg Marlenke in Hane Stupica spregovorijo še Kristijan Muck, Tanja Komadina, Pavle Učakar, Nadja Zgonik, Polona Tratnik, Irena Matko Lukan, Boštjan Gorenc - Pižama, Maša P. Žmitek in Martina Vovk.

Direktor fotografije je Jurij Nemec, montažer Zlatjan Čučkov, glasbo za film je napisal Borja Močnik.

Film bo premierno prikazan v nedeljo, 19. decembra, ob 22.25 na prvem programu Televizije Slovenija.