Slovenija 17.12.2021 9:56

V Šentjakobskem gledališču tragikomedija Na valovih Saše Pavček

Ljubljana, 17. decembra - Šentjakobsko gledališče bo nocoj premierno uprizorilo tragikomedijo Na valovih Saše Pavček. Igra odpira vprašanja o odgovornosti umetnika v današnjem svetu vojn, nasilja, ksenofobije in nacionalizma. Režiral jo je Aleš Valič.

Ljubljana. Lutkovno in Šentjakobsko gledališče Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Lutkovno in Šentjakobsko gledališče Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Na valovih je igra o slavni operni pevki in radijskem novinarju, igra, ki s humornostjo in pridihom tragikomičnih odtenkov minljivosti življenjske kariere omogoča dvema igralcema, mlademu novinarju - prekarcu in operni pevki v zatonu kariere, luščiti plasti mnogoterih mask in lažnih identitet. Govori o umetnosti, ustvarjalnosti in vojnih ter povojnih letih.

Humoren in provokativen pogovor med operno divo in novinarjem, ki ju igrata Katja Fajdiga in Luka Polc, odpira vprašanja o odgovornosti umetnika v današnjem svetu vojn, nasilja, ksenofobije in nacionalizma. Na dan privrejo prikrite strasti, strah, bes, maščevanje, sovraštvo in tudi hrepenenje po empatiji, so o vsebini zapisali v gledališču.

Saša Pavček, igralka in dobitnica več nagrad, med njimi najvišjega slovenskega igralskega priznanja Borštnikovega prstana in nagrade Prešernovega sklada, se je uveljavila kot pesnica intimnih izpovednih razsežnosti osebno doživete poezije in kot dramatičarka.

Vsa njena dramska besedila so bila uvrščena v izbor slovenske dramatike najboljših del na Tednu slovenske drame v Kranju. Kot nekdanja članica Šentjakobskega gledališča, kjer je začela svojo igralsko pot, je v analih slovenskega gledališča zapisana med velika igralska imena slovenske odrske umetnosti.

Njeno igro bodo v Šentjakobskem gledališču uprizorili v sezoni, v kateri obeležujejo stoletnico delovanja. Režiral jo je igralec Aleš Valič, prav tako prejemnik več Borštnikovih nagrade, Severjeve nagrade in nagrade Prešernovega sklada.

Valič je podpisal tudi za dramaturgijo in scenografijo. Kostume je oblikovala Mateja Čibej, za glasbo je poskrbel Gregor Jagodič, za luči pa Nastja Miheljak.