Svet 20.12.2021 11:18

Babičino seksualno življenje s posebno omembo, Morena z nagrado femme de cinema

Albertville, 20. decembra - Na 13. izdaji filmskega festivala v francoskem kraju Les Arcs je kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić dobil posebno omembo žirije, slovenska koprodukcija Morena hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović pa nagrado femme de cinema. Festival je potekal od 11. do 18. decembra.

Kot so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC), je žirija za Babičino seksualno življenje zapisala: "Za besede filma, ki prihajajo od daleč, in ki so še vedno močno razumne; za njegovo drznost, skromnost, izvirnost in rahločutnost do tematike, ki je prikazana z veliko čustvene teže. Za pripovedno (narativno) strukturo filma, njegovo globoko domišljijskost, njegov humor znotraj drame in njegovo združevanje form, ki poudari bistvo."

Večkrat nagrajeni film pripoveduje o kratkem izletu v zgodovino intimnosti podeželske babice, ki povzema odnos, v katerem so bile ženske v prvi polovici 20. stoletja pod streho strogih cerkvenih naukov in splošnih družbenih konvencij razumljene kot objekt za potešitev spolne sle svojih mož. Navdih za film je avtorica črpala iz pričevanj žensk, ki jih je Milena Miklavčič zbrala v knjigi Ogenj, rit in kače niso za igrače.

Scenarij sta napisali režiserka in Maria Bohr. Sorežiserka in animatorka je bila Emilie Pigeard, glasove so posodili Doroteja Nadrah, Jure Henigman, Mara Vilar, Božena Zabret in Bojana Ciglič, skladatelj glasbe je bil Tomaž Grom, zvok je oblikoval Julij Zornik. Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Studio Virc.

Slovenska koprodukcija Morena pa je na festivalu prejela nagrado, ki jo podeljujejo filmskim ustvarjalkam, ki še posebej prispevajo v filmskem svetu. Namen nagrade je osveščati medije, strokovnjake in širšo javnost o nadarjenosti izjemnih filmskih ustvarjalk, ki so na določenih področjih filmskega ustvarjanja še zmeraj premalo zastopane, piše na spletni strani festivala.

Film je zgodba o dekletu, ki se v navidezni idili s soncem obsijane jadranske obale spopada z mračnimi silami patriarhata. Film mlade hrvaške režiserke je prejel prestižno nagrado zlata kamera za najboljši prvenec v Cannesu. V ekipi so med drugim slovenski avtorji Julij Zornik, ki je za oblikovanje zvoka na 24. Festivalu slovenskega filma prejel tudi vesno, Mitja Ličen kot direktor fotografije druge ekipe in kolorist Emil Svetlik. V glavnih vlogah nastopajo Gracija Filipović, Leon Lučev, Danica Ćurčić in Cliff Curtis, v manjših vlogah pa se predstavita tudi Zoran Predin in Lovro Zafred.

Na festivalu so v tekmovalnem programu kratkih filmov poleg Babičinega seksualnega življenja prikazali še tri slovenske filme: Steakhouse animatorke in režiserke Špele Čadež, letošnje dobitnice nagrade Prešernovega sklada, Sestre Katarine Rešek - Kukle, s katerim je zmagala na festivalu v Clermont Ferrandu, in kratki manjšinski koprodukcijski film Kazenski strel Roka Bička.