Slovenija 25.12.2021 11:00

V CD začeli predvajati filme z letošnjega Liffa

Ljubljana, 25. decembra - V Cankarjevem domu (CD) so začeli predvajati izbrane filme z letošnjega 32. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala (Liffe). Občinstvo bo lahko do 10. februarja videlo sedem filmov s festivala, ki vsako leto prikaže manj znane in redkeje predvajane produkcije v slovenskih kinematografih. Prvi film so Nebesa Srdjana Dragojevića.

Ljubljana. Ljubljanski mednarodni filmski festival - Liffe. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ljubljanski mednarodni filmski festival - Liffe.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Cikel izbranih filmov 32. Liffa so začeli 23. decembra. Nebesa so nastala v manjšinski slovenski koprodukciji, prikazuje pa tri nadrealistične zgodbe o božjih čudežih, postavljene v različna časovna obdobja. V njem je srbski režiser prepletel tragiko in komiko v svojem prepoznavnem vizualnem slogu, polnem simbolike.

S silvestrovim bodo v CD začeli predvajati tragikomično zgodbo Pravi moški nemške režiserke Marie Schrader. Film raziskuje človekovo dojemanje ljubezni in hrepenenja ter se poglobi v vprašanje, kaj nas dela ljudi. Prikazuje znanstvenico Almo, zaposleno v slovitem Pergamonskem muzeju v Berlinu, ki privoli v sodelovanje pri nenavadnem eksperimentu, da bi si zagotovila finančna sredstva za raziskave.

Po novem letu pa bodo na sporedu Kosovelove dvorane filmi Vse je bilo v redu, v katerega je francoski režiser Francois Ozon postavil prošnjo hčeri, naj mu pomaga umreti, Zastoj Vinka Möderndorferja o zakonskih parih, ki ju poveže tragična nesreča, ter Junak iranskega režiserja Asgharja Farhadija o moškem, ki se odloči poiskati lastnika najdene denarnice.

Kot zadnja dva filma v tem sklopu bo mogoče videti Izgubljene iluzije, s katerimi je francoski režiser Xavier Giannoli priredil istoimenski Balzacov roman o ljubezni, poželenju, literarnih ambicijah ter moči medijev in denarja, in Veliko svobodo avstrijskega režiserja Sebastiana Meiseja na temo množičnega zapiranja istospolno usmerjenih v povojni Nemčiji.