Slovenija 21.12.2021 12:24

Mitja Čander izstopil iz sveta Jaka

Ljubljana, 21. decembra - Mitja Čander, direktor založbe Beletrina, je ministru za kulturo Vasku Simonitiju poslal izjavo o odstopu z mesta člana sveta Javne agencije za knjigo (Jak). "Odločitev sem sprejel na podlagi spoznanja, da je pred Beletrino izjemno zahtevno obdobje, ki bo od mene kot direktorja terjalo še več energije in osredotočenosti kot doslej," je zapisal.

Ljubljana. Direktor založbe Beletrina Mitja Čander. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Direktor založbe Beletrina Mitja Čander.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot je še zapisal v odstopni izjavi, ki jo je ministru za kulturo posredoval konec novembra, je bila Jak aprila lani, ko je bil imenovan, "v najhujši krizi dotlej, govorilo se je celo o ukinitvi".

Od takrat do danes je po njegovih besedah dobila "novo in stabilno vodstvo z jasno vizijo, po rezih pred desetletjem in nato dolgotrajni stagnaciji so se znatno povečala proračunska sredstva za podporo različnim programom in projektom na področju knjige, priprave na slovensko gostovanje v Frankfurtu - od imenovanja kuratorjev do podpisa kohezijske pogodbe - so se konkretizirale, zagotovila se je večja pluralnost pri odločanju strokovnih komisij, opravila se je revizija poslovanja itd."

Jak je danes "stabilna institucija in v relativno dobri kondiciji in po mojem mnenju vsekakor kos nalogam, ki opredeljujejo njeno poslanstvo. V vsem času od imenovanja sem se trudil, da bi po najboljših močeh prispeval k urejanju razmer," je v odstopni izjavi, ki jo je pridobila STA, zapisal Čander.

Čander je bil za člana sveta Jaka imenovan junija 2020. Vlada je namreč tedaj razrešila predsednika sveta agencije Slavka Pregla in članico sveta Vesno Horžen. Glede Pregla in Vesne Horžen so na ministrstvu za kulturo ob razrešitvi za STA zapisali: "Razrešena sta pri izvajanju svojih navodil ravnala pristransko in v nasprotju z načelom dobrega gospodarja, kar je razlog za odstavitev v skladu s 23. členom zakona o javnih agencijah." Namesto razrešenih članov sta bila imenovana Čander in Mateja Komel Snoj, in sicer za mandat do oktobra 2023.

Mitja Čander je bil tedaj v svet Jaka imenovan že drugič. Za STA je poudaril, da je bil enkrat imenovan pod levosredinsko vlado, tokrat pod desnosredinsko. "Vsekakor pa ocenjujem, da so me obakrat povabili zaradi mojih strokovnih referenc. Nenazadnje 25 let delujem na področju založništva," je povedal.

Zamenjava članov sveta je tedaj med založniki in kulturniki precej odjeknila, saj je bila v zraku razrešitev tedanje direktorice Jaka Renate Zamida. Njeno razreševanje je sicer segalo v začetek leta 2020, ko ji je del sveta Jaka očital nekatere nepravilnosti v delovanju, kar pa je zavrnila. Svet v spremenjeni sestavi je nato sredi julija vladi predlagal njeno razrešitev.

Renata Zemida je bila z mesta direktorice Jaka razrešena novembra leta 2020. Za vršilca dolžnosti je bil imenovan Sebastjan Eržen. Februarja je bil objavljen razpis, a ni bil izbran nihče od prijavljenih kandidatov, zato je maja letos svet zavoda za vršilca dolžnosti direktorja predlagal Dimitrija Rupla, ki se je prijavil na ponovljen razpis. Vlada je nato na predlog sveta Jaka izdala odločbo o imenovanju Rupla za direktorja Jaka za mandatno dobo pet let, in sicer od 1. oktobra 2021 do 30. septembra 2026.