Slovenija 24.12.2021 10:52

Najbolj izvirno pravljico na natečaju Radia Slovenija napisala Mateja Črv Sužnik

Ljubljana, 24. decembra - Zmagovalno pravljico na natečaju Radia Slovenija za oddajo Lahko noč, otroci je napisala Mateja Črv Sužnik. Strokovna komisija je njeno pravljico Zajec, lisica in noč ocenila za najbolj izvirno med 945 besedili, ki so prispela na razpis. Komisija je tudi predlagala odkup 20 pravljic, so sporočili z RTV Slovenija.

Avtorje in avtorice nagrajene in izbranih pravljic so razglasili 21. decembra na spletnih straneh prvega programa Radia Slovenija in pred oddajo Lahko noč, otroci!, v kateri je prvonagrajeno zgodbo v živo interpretirala dramska igralka Mojca Fatur. Za glasbeno spremljavo je poskrbel saksofonist Primož Fleischman.

Strokovno komisijo so sestavljali pisatelj, pesnik in predavatelj Peter Svetina, režiserka v igranem programu Arsa Ana Krauthaker ter urednica oddaje Alja Verbole.

Zmagovalna pravljica je prejela glavno nagrado v višini 800 evrov, skupaj z 20 pravljicami, ki jih je komisija radiu predlagala v odkup, pa se bo pridružila 4800 pravljicam, ki so na voljo v digitalnem arhivu RTV Slovenija.

Avtorica Mateja Črv Sužnik je, kot so še sporočili z RTV Slovenija, povedala, da piše že dolgo in veliko, čeprav s presledki. "Za ta razpis sem eno pravljico, ki sem jo potegnila iz predala, že uredila, drugo pa urejala, z obema pa nisem bila zares zadovoljna. Nakar sta se od nekod priklatila zajec in lisica in tako je nastala pravljica, ki sem jo poslala na natečaj že takoj naslednji dan."

Natečaj za izvirne slovenske pravljice je del triletnega projekta B-AIR, v katerem devet partnerskih organizacij iz osmih evropskih držav pod vodstvom Radia Slovenija raziskuje vlogo zvoka v človekovem razvoju. Finančno je podprt v okviru programa EU Ustvarjalna Evropa.