Slovenija 27.12.2021 9:50

Ob 30-letnici samostojnosti posebna izdaja Zdravljice

Ljubljana, 27. decembra - Ob 31. obletnici plebiscita, na katerem so državljani sprejeli odločitev, da Republika Slovenija postane samostojna država, so na Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti (JSKD) izdali oplemeniten ponatis slovenske himne - Zdravljice. Izdaja, ki je namenjena različnim pevskim zasedbam, je izšla 26. decembra, ob dnevu samostojnosti in enotnosti.

Ljubljana. Zdravljica. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Zdravljica.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Besedilo pesnika Franceta Prešerna je kot zborovsko pesem uglasbil skladatelj Stanko Premrl leta 1905, leta 2020 pa je Prešernovi Zdravljici Evropska komisija podelila znak evropske dediščine in jo s tem uvrstila med najpomembnejše spomenike, ki pričajo o zgodovini evropske ideje in povezovanja.

Zdravljica je bila za slovensko državno himno proglašena z ustavnim amandmajem Socialistične republike Slovenije 27. septembra 1989, pet mesecev kasneje pa je zakon o himni RS določil, da se kot himna poje sedma kitica Prešernove Zdravljice na sopransko melodijo zborovske skladbe Stanka Premrla.

Himno Republike Slovenije za pevske zasedbe je prva izdala Zveza kulturnih organizacij Slovenije (danes JSKD) 23. decembra 1990. Pričujoča izdaja, ki je posvečena 30-letnici Republike Slovenije, ima poleg simbolične note tudi praktični namen. Vsebuje namreč notne zapise za vse zasedbe: enoglasno petje s klavirjem, enoglasno petje z oznakami akordov, mladinski, dekliški oz. ženski zbor, moški zbor in mešani zbor, za katerega je napisana tudi izvirna Premrlova skladba.

"Upamo, da bomo s to izdajo, ki jo bomo brezplačno poslali številnim ustanovam v Sloveniji, pomagali ob morebitnih zadregah pri izvedbi uradne verzije državne himne, ki je del protokola ob vseh pomembnejših državnih praznikih," so zapisali na JSKD.