Svet 30.12.2021 15:15

V Zagrebu januarja retrospektiva Stanleyja Kubricka

Zagreb, 30. decembra - Kino Tuškanac v Zagrebu bo program v novem letu začel z retrospektivo filmov ameriškega režiserja Stanleyja Kubricka. Od 3. do 11. januarja bo na sporedu 12 celovečercev, od najbolj znanih do nekaterih manj znanih filmov z začetka njegove kariere. Odprli jo bodo s klasiko 2001: Odiseja v vesolju iz leta 1968, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Hrvaška, Zagreb. Panorama hrvaškga glavnega mesta Zagreb. Foto: Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Panorama hrvaškga glavnega mesta Zagreb.
Foto: Hina/STA

Kubrick (1928-1999) je svojo kariero začel kot fotograf za prestižno revijo Look, filme pa je začel snemati v 50. letih minulega stoletja. Njegova Odiseja v vesolju velja za najboljši znanstvenofantastični film vseh časov in tudi na splošno za enega najboljših filmov.

"Impresivna filmska adaptacija kratke zgodbe Arthurja C. Clarka je prelomnica v zgodovini sedme umetnosti, premišljena, meditativno in metafizična mojstrovina, za katero je Kubrick trdil, da je alegorija iskanja boga," so zapisali v zagrebškem kinematografu.

Po oceni kinematografa enako intrigantno odraža režiserjev najljubši motiv človeške odtujenosti in zanimanje za tematiko, ki je bila skupna tako Kubricku kot Clarku - razvoj človeške inteligence in nevarnost, ki jo nenadzorovan tehnološki razvoj predstavlja za preživetje človeštva.

Več filmov je Kubrick posnel po literarnih predlogah, tudi Lolito, Izžarevanje, Peklensko pomarančo in svoj zadnji celovečerec Široko zaprte oči, ki ga je štel za svojega najboljšega. V retrospektivi bodo poleg teh prikazali še filme Doktor Strangelove, Steze slave, Morilčev poljub, Rop brez plena, Barry Lyndon, Popolna bojna oprema in Spartak.