Slovenija 3.1.2022 12:04

Na Arsu radijska igra o Andreju Gosarju

Ljubljana, 3. januarja - Uredništvo igranega programa Radia Slovenija je pripravilo radijsko igro Andrej Gosar, utrinki iz nekega življenja. Avtor in režiser Vinko Moderndorfer je v središče radijske igre postavil slovenskega pravnika, politika, sociologa in pedagoga Andreja Gosarja. Premiera v etru bo 6. januarja ob 22.05 na programu Ars.

Ljubljana Monografija o pravniku in politiku Andreju Gosarju (1887-1970). Foto: STA Arhiv STA

Ljubljana
Monografija o pravniku in politiku Andreju Gosarju (1887-1970).
Foto: STA
Arhiv STA

Kot so zapisali na RTV Slovenija, radijska igra z Gosarjevo življenjsko zgodbo kaže vzor na etičnem in na znanstvenem področju, razdajanje za človeka in človeštvo, obenem pa za družino. Igra vsebuje veliko citatov iz Gosarjevih spisov, vključena pa so tudi njegova stališča. Jezik radijske igre sledi Gosarjevi dikciji, kakršno lahko razberemo iz njegovih del.

Gosar je bil eden najpomembnejših slovenskih mislecev in politikov 20. stoletja. Pred drugo svetovno vojno je bil zaradi sredinske krščanskodemokratične usmerjenosti politično osamljen. Med vojno se ni želel pridružiti nobenemu taboru, kasneje pa je skupaj z jezikoslovcem in duhovnikom Jakobom Šolarjem, s katerim sta poskušala navezati stik z jugoslovansko londonsko vlado, pristal v nacističnem taborišču Dachau, od koder se je vrnil junija 1945. Po vojni ga je novi sistem popolnoma izločil iz družbenega življenja, čeprav so njegova spoznanja s pridom uporabili pri oblikovanju teorije socialističnega samoupravljanja.

V vlogi Gosarja nastopa Ivo Ban. Ob njem nastopajo še Silva Čušin, Martin Mlakar, Gal Oblak, Lana Maučec, Julija Klavžar in drugi. Tonska mojstrica je Sonja Strenar, glasbena oblikovalka Darja Hlavka Godina, fonetik in lektor Jože Faganel.

Moderndorfer vzporedno z gledališkimi režijami dela tudi kot radijski, televizijski in filmski režiser. Za svoje delo je prejel številne nagrade, med njimi nagrado Prešernovega sklada, Župančičevo nagrado in Boršnikovo nagrado za režijo.

Predpremierno javno poslušanje radijske igre bo danes ob 14. uri v studiu 1 Radia Slovenija. Premiera bo v četrtek, 6. januarja, ob 22.05 na 3. programu Radia Slovenija - programu Ars, nato pa bo igra na spletu dostopna še mesec dni.