Slovenija 7.1.2022 8:32

Novogoriška Mestna galerija predstavlja umetnost v času epidemije

Nova Gorica, 7. januarja - V Mestni galeriji Nova Gorica bodo nocoj ob 19. uri odprli skupinsko razstavo Umetnost v času koronakrize na Goriškem. Projekt je nastal v sodelovanju s Pilonovo galerijo Ajdovščina. Kot piše v vabilu, jih je zanimal odziv aktualne umetnosti na družbeno stanje zaradi epidemiološke krize.

Nova Gorica, Kulturni dom Nova Gorica. Direktorica Kulturnega doma Nova Gorica Pavla Jarc. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Nova Gorica, Kulturni dom Nova Gorica.
Direktorica Kulturnega doma Nova Gorica Pavla Jarc.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Pilonova galerija Ajdovščina in Mestna galerija Nova Gorica sta v letu 2020 objavili poziv za sodelovanje pri projektu Umetnost v času koronakrize na Goriškem, namenjenem umetnicam in umetnikom, ki živijo v goriški regiji in izvirajo s tega območja ter aktivno ustvarjajo na različnih področjih vizualne in intermedijske umetnosti.

Sodelujoči so se na poziv lahko odzvali z do petimi deli po lastni presoji, pri čemer niso bili omejeni v likovni zvrsti. Omejitev je bila tematska in časovno vezana na obdobje, ko je Slovenija prvič razglasila epidemijo za vso državo.

V letu 2021 sta selektorici, direktorica Kulturnega doma Nova Gorica Pavla Jarc in direktorica Pilonove galerije Ajdovščina Tina Ponebšek, izmed 23 prijavljenih izbrali 14 ustvarjalk in ustvarjalcev s področja slikarstva, kiparstva, ilustracije in fotografije.

Na razstavi se predstavljajo Salvatore Cali, Tea Curk Sorta, Društvo Kumšt, Jana Humar, Boštjan Kavčič, Anja Kranjc, Ana Maraž, Vanja Mervič, Andrej Perko, Ivan Skubin, Tamara Stibilj, Tina Volarič, Simon Vovk in Tomaž Zarifa.

Ob razstavi bo izšel skupen katalog obeh sodelujočih galerij v slovenskem in angleškem jeziku s predstavitvami umetnic in umetnikov ter njihovih del.

Razstava bo v osrednji novogoriški galeriji na ogled do 28. januarja.