Slovenija 5.1.2022 13:12

RTV Slovenija pred drugo sezono kriminalne serije po predlogi Tadeja Goloba

Ljubljana, 5. januarja - RTV Slovenija bo v nedeljo na prvem televizijskem programu predvajala prvi del nove nadaljevanke Leninov park, drugo sezono uspešne televizijske kriminalke Jezero iz leta 2019. Po treh epizodah ji bo 30. januarja sledila še tretja sezona Dolina rož. Vse tri serije so nastale po istoimenskih knjižnih predlogah pisatelja Tadeja Goloba.

Ljubljana. RTV Slovenija. Foto: Nik Jevšnik/STA Arhiv STA

Ljubljana.
RTV Slovenija.
Foto: Nik Jevšnik/STA
Arhiv STA

Če so prvo sezono serije, nastale v produkciji igranega programa Televizije Slovenije, snemali pozimi v Bohinju z okolico in Ljubljani, bosta druga in tretja sezona gledalce popeljali v poletno Ljubljano, kjer se višji kriminalistični inšpektor Taras Birsa in njegova ekipa srečujejo s problematikami brezdomstva, neonacizma in tajkunstva, pa tudi z rekreativnim športom, osebnimi krizami in starimi zamerami.

Glavnim igralcem iz Jezera, Sebastianu Cavazzi, Niki Rozman, Mateju Pucu in Gregorju Čušinu, so se v Leninovem parku pridružili Radko Polič, Silva Čušin, Marijana Brecelj, Blaž Dolenc in Nejc Cijan Garlatti, v Dolini rož pa Iva Krajnc Bagola, Saša Tabaković, Primož Vrhovec, Ivo Barišič in Maja Primožič.

Serijo Jezero sta po Golobovi kriminalki režirala Matevž Luzar in Klemen Dvornik, ki sta si režijo druge in tretje sezone iz produkcijskih razlogov razdelila.

Dvornik, ki se je podpisal pod Leninov park, je za STA povedal, da so ju lani poleti snemali skupaj. Leninov park se sicer že v romanu dogaja na točno določeni lokaciji, v Dukičevih blokih pred današnjim Parkom slovenske reformacije oziroma Argentinskim parkom. Glavni protagonisti so iz prve sezone, zamenjal pa se je direktor generalne policijske uprave.

"Knjigi nismo ostali popolnoma zvesti v tem, kako se zgodba razvija, rezultat, do kje naši liki pridejo, pa je praktično enak," je pred predvajanjem razkril Dvornik. Ali jim je uspelo posneti Ljubljano na način, kot so snemali Bohinjsko jezero, ki je impresivno kot kulisa že samo po sebi, pa bodo po njegovih besedah presodili gledalci.

"Trudili smo se, da smo izkoristili urbano Ljubljano, kolikor se je dalo. Ker je zgodba postavljena v poletje, je sama slika drugačna, a hkrati kot zakrožena celota še vedno ohranja vizualne nastavke, ki smo jih postavili v Jezeru," je pojasnil Dvornik. Upa, da bodo gledalci nadaljevanji sprejeli enako kot Jezero, ki si ga je ogledalo 25 odstotkov vseh gledalcev televizije.

Za fotografijo je pri Leninovem parku skrbel Vladan Janković, pri Dolini rož pa Miloš Srdić, ki je bil direktor fotografije tudi pri Jezeru. Obe sezoni obsegata tri epizode.