Slovenija 5.1.2022 13:48

V Viba filmu začeli snemati lutkovni animirani film (Ne)zaželene reči

Ljubljana, 5. januarja - V studiu Viba film so pod taktirko režiserja Leona Vidmarja začeli snemati slovenski del celovečernega lutkovnega animiranega filma (Ne)zaželene reči. Scenarij po literarni predlogi češkega pisatelja Arnošta Goldflama sta napisali Kaja Jerneja Balog in Maja Križnik.

Kot so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC), je pred filmsko ekipo 108 snemalnih dni, snemanje filma pa bo potekalo do sredine junija.

V slovenskem delu filma bo gledalec spremljal vsakdanjo rutino namrgodenega vdovca Bogdana. Nekega dne rutino prekine nenaden veter, ki mu odnese časopis, potem ko ga na ženinem grobu zgrabi nostalgija. Dogajanje opazuje razigrana deklica iz soseske Zarja in Bogdana spodbudi, naj skoči za njim. Ko z okornimi skoki poskakuje za časopisom, se mu veter ujame v plašč in ga odnese na fantastično popotovanje, od koder se vrne vidno spremenjen - njegov obraz žari in njegovi koraki postanejo lahkotno igrivi, so vsebino povzeli pri SFC.

Pripoved temelji na prvinah magičnega realizma in bo, tako kot režiserjev prvenec Slovo (2016), realizirana v klasični tehniki lutkovne stop animacije. Kompleksno scenografijo filma je osem mesecev gradilo sedem scenografinj in scenografov, lutke je ročno izdelala Patricia Oritz Martinez.

Slovenski del filma nastaja pod okriljem produkcijske hiše Zavod ZVVIKS iz Ljubljane, producent je Kolja Saksida, pridružena producentka je Deja Škerjanc. Direktor fotografije je Miloš Srdić, glavna animatorka Julia Peguet, animatorja sta Ivana Bošnjak in Vidmar, avtorica likovne zasnove pa je Patricia Ortiz Martinez.

Scenografi filma so Mateja Rojc, Simon Hudolin - Salči, Marko Turkuš, Bine Skrt, Jaka Kramberger, Neža Mekota in Anja Gruden. Glavnim likom filma bodo glasove posodili igralci Niko Goršič, Maša Derganc Veselko, Blaž Šef in Asja Kahrimanović Babnik.

Celovečerni lutkovni animirani film (Ne)zaželene reči je ekranizacija zgodb češkega pisatelja Goldflama in nastaja pod okriljem štirih mednarodno priznanih producentov - MAUR film (Češka), Artichoke (Slovaška), Zavod ZVVIKS (Slovenija) in Vivement Lundi! (Francija). Film sestavljajo štiri zgodbe, ki nastajajo v štirih evropskih državah pod taktirko štirih režiserjev, poleg slovenskega režiserja sodelujejo še David Sukup s Češke, Patrik Pašš s Slovaške in Jean-Claude Rozec iz Francije.

Slovenski koproducent je Radiotelevizija Slovenija, projekt pa so že podprli Creative Europe MEDIA, Češki filmski sklad, Slovaški avdiovizualni sklad, SFC, Bretagne Cinema, TVR Tempo, Češka televizija, Studio Viba Film Ljubljana in Eurimages.