Na hitro prelistano 8.1.2022 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 8. januarja - Pri Beletrini so izdali avtobiografsko delo o Niku Grafenauerju z naslovom Plasti odzidanih daljav, ki ga z Grafenauerjem sopodpisuje Tina Kozin, pri založbi Miš pa pesmi za mlade Vinka Möderndorferja Romeo in Julija iz sosednje ulice. Pri KUD Sodobnost International je izšla knjiga Toneta Hočevarja Kosmata druščina.

Ljubljana. Avtobiografija Nika Grafenauerja z naslovom Plasti odzidanih daljav. Foto: STA

Ljubljana.
Avtobiografija Nika Grafenauerja z naslovom Plasti odzidanih daljav.
Foto: STA

Ljubljana. Zbirka pesmi z naslovom Romeo in Julija iz sosednje ulice. Foto: STA

Ljubljana.
Zbirka pesmi z naslovom Romeo in Julija iz sosednje ulice.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga z naslovom Kosmata druščina avtorja Toneta Hočevarja. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga z naslovom Kosmata druščina avtorja Toneta Hočevarja.
Foto: STA

PLASTI ODZIDANIH DALJAV - AVTOBIOGRAFSKO DELO O PESNIKU IN PRONICLJIVEM MISLECU

"Kadar človek obuja spomine, je vselej v nevarnosti ali pa v skušnjavi, da kaj pove drugače, kot je bilo v resnici. Tudi čas opravi svoje, saj z leti spomini radi zbledijo ali pa se jim pritaknejo kasnejše izkušnje, ki iz razdalje vplivajo na njihovo prvotno podobo in verodostojnost. Kajti res je, kar je povedal sodobni romunsko-francoski pisatelj Emil Cioran v svoji knjigi Padec v čas: da namreč 'vsakdo dela pokoro za svoj prvi hip'. K temu lahko prištejemo tudi obujanje spominov, kakršnega vsebuje tole moje pisanje," so uvodne besede avtobiografije "nedvomno enega izmed najbolj znamenitih in zaslužnih Slovencev 20. stoletja. Brez njega bi bila slovensko literarno in družbeno polje v temelju drugačna, kot sta", so zapisali pri Beletrini.

Grafenauerja so opisali kot globokega, pronicljivega misleca, kritičnega intelektualca, domoljuba, ljubitelja življenja, umetnosti in vsega lepega, a obenem v jedru zaznamovanega z odsotnostjo starševske topline, varnosti in doma. Temu primerno je "zaprt, nepredoren. A spet: srčen in topel, nesebičen", so zapisali pri založbi in poudarili, da vse omenjeno odzvanja tudi v njegovih spominih - "z njimi nas popelje na vse ključne postaje, do vseh bližnjih ljudi svojega življenja - včasih njim povsem blizu, spet drugič pa tako, da njihove zarise bolj slutimo kot v resnici vidimo."

Avtobiografija je nastajala v času epidemije, ko sta Tina Kozin in Urban Vovk začela obiskovati Grafenauerja. Knjiga spominov je prevzela fragmentarno obliko, v kateri si Grafenauerjeva lastna življenjska pripoved poda roko z mislimi, ki so jih o njem izpovedali njegovi bližnji sorodniki, prijatelji in sodelavci v vseh ključnih fazah pesnikove življenjske poti - obdobja svobodnjaštva, uredniškega dela na Mladinski knjigi in angažmaja na Novi reviji v času slovenskega ustanavljanja samostojne države. Dodano vrednost knjigi dajejo ohranjeni dokumenti - od prvih revijalnih objav do različnih aktivističnih pobud in dopisov - ter slikovno gradivo.

ROMEO IN JULIJA IZ SOSEDNJE ULICE - NABOR PESMI ZA MLADE ZALJUBLJENCE OZIROMA O NJIH

V zbirki pesmi za mlade, podnaslovljeni Pesmi in ena tragedija s hollywoodskim koncem, Vinko Möderndorfer tokrat spregovori o sodobnih Romeih in Julijah - fantih in puncah iz šolskih klopi, ki se srečujejo s prvimi zagledanostmi in privlačnostmi, pa tudi z lastno sramežljivostjo in nesamozavestjo. Prostori v pesmih so šola, ulica ali dom, narava pesmi pa sega od izjemno duhovitih prek toplih in prisrčnih do tudi bolj resnih. Pesnik ob tem pokaže veliko posluha za mlade in njihove drobne srčne tegobe ter srečanja, ob katerih se iskri. Knjiga je primerna tako za samotna branja, ob katerih bodo nemara bralci prepoznali kakšen lasten "simptom" oziroma čustva, s katerimi - morda - ne vejo najbolje, kaj bi, prav tako pa tudi za branja v dvoje. Pesmi krasijo inteligentno humorne ilustracije Jureta Engelsbergerja.

KOSMATA DRUŠČINA - O KOSMATINCIH, KI SO SPREMLJALI TONETA HOČEVARJA

Novinar in urednik Tone Hočevar, ki je velik ljubitelj psov, v pričujoči knjigi piše o kosmatincih, ki so njega in njegovo družino spremljali po vsem svetu. "Veliko, res veliko so prispevali, da sem se marsikje dokopal do ozadij in resnic, ki jih sicer ne bi poznal. V Mehiki, na Kubi in v Italiji. Vozili smo jih s seboj, z letalom iz Mehike v Ljubljano in potem spet na Kubo, pa nazaj v Ljubljano," je nekoč zapisal.

V Kosmati druščini bodo bralci lahko spoznali navihane, ostre, lovske in crkljive psičke, ki so Hočevarjevim bogatili življenje, včasih pa jim ga celo reševali. Tone Hočevar se, kot so zapisali pri založbi, tudi tokrat izkaže kot izvrsten pripovedovalec. V zgodbe o pasjih junakih, med katerimi so reševalec, terapevtska psička, pa psička, ki se je naučila opozarjati, kdaj je pri diabetesu potrebno ukrepanje, in celo filmska zvezda, je avtor vpletel spomine na otroštvo in bivanja po svetu, oris slovenske kinologije, predvsem pa marsikatero dogodivščino in potegavščino, v kateri glavno vlogo igrajo njegovi štirinožni prijatelji.