Slovenija 8.1.2022 9:00

V Kopru koncert s slovenskimi novitetami in avtorskim projektom

Koper, 8. januarja - V okviru koncertnega cikla Simfonic voices Akademskega pevskega zbora (APZ) Univerze na Primorskem bo nocoj v Kopru na sporedu dvojni zborovski koncert. Mešani pevski zbor Viva Brežice bo na njem predstavil zborovsko-plesni projekt z novitetami mladih skladateljev, pevci APZ pa avtorski projekt skladatelja in violinista Marijana Dovića.

Mešani pevski zbor Viva Brežice je svoj projekt z naslovom Izven okvirjev oblikoval v sodelovanju s folklorno skupino KUD Oton Župančič Artiče in ga zasnoval kot zborovsko-plesno doživetje, ki ga oblikujejo tri novitete mladih skladateljev Klare Mlakar, Mateja Kastelica in Krištofa Strnada.

Po besedah organizatorjev so pevci s koncertnim programom stopili na polje mističnega, neznanega, tudi tabuiziranega, na polje božanskosti naših prednikov ter se s petjem in plesom poklonili trem starodavnim božanstvom: Pramateri Luni, Morani in Vesni.

Glasbeno spremljavo na različnih ljudskih glasbilih bodo prispevali skladatelji sami, plesno kuliso pa so v črno-beli preobleki, ki simbolizira boj med dobrim in zlim, med svetlobo in temo, nebeškim in tuzemskim, postavili folklorniki KUD Oton Župančič Artiče. Odrsko postavitev je prispevala Anja Cizel. Zbor vodi Simona Rožman Strnad.

Pevci APZ Univerze na Primorskem, ki ga vodi Ambrož Čopi, bodo na koncertu predstavili avtorski projekt skladatelja in jazzovskega violinista Marijana Dovića, ki je priredil primorske ljudske pesmi za zbor in godalni jazzovski kvartet. Po vsebini prevladujejo ljubezenske - od lahkotno humornih do žalostnih, celo tragičnih.

Njihove melodije so v priredbah reinterpretirane na podlagi džezovske harmonije, ritmično komponento pa je Dović poudaril z vpeljavo ritmov in razpoloženj različnih svetovnih tradicij, a je pri tem ohranil izvorno sporočilo in značaj posameznih pesmi.

Pri projektu sodeluje Slovenski improvizacijski godalni kvartet, ki ga sestavljajo Matija Krečič in Marijan Dović na violini, Peter Ugrin na violi in Kristijan Krajnčan na violončelu. "Kvartet v glasbo vnaša svežino improvizacije - s tem pa v klasični zvok večglasnega zbora vrača nekaj tiste izvorne energije, ki so jo od nekdaj imeli ljudski godci," so zapisali organizatorji.

Koncert bo ob 19.30 v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega.