Svet 13.1.2022 5:00

Uvod v EPK Novi Sad v režiji Živadinova

Novi Sad, 13. januarja - Naziv Evropska prestolnica kulture (EPK) so s 1. januarjem za eno leto pridobila tri mesta: Esch-sur-Alzette v Luksemburgu, Kaunas v Litvi in Novi Sad. V srbskem mestu bodo s programom začeli nocoj, ko po julijanskem koledarju praznujejo tudi novoletni večer. Otvoritveno predstavo oz. spektakel Zeniteum:: 2022 je režiral Dragan Živadinov.

Ljubljana. Umetnik Dragan Živadinov. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Umetnik Dragan Živadinov.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Otvoritvena slovesnost v obliki večmedijskega spektakla se bo začela ob 20.22 na enem od osrednjih mestnih bulvarjev pred stolpom zgradbe, imenovane Banovina, ki je edinstven primer arhitekture v slogu Bauhausa.

Živadinov, ki se, kot piše na spletni strani novosadske EPK, podpisuje tudi pod libreto dela, se z njim poklanja 100-letnici avantagardne revije Zenit ter gibanju, ki ju je osnoval srbski literat Ljubomir Micić (1895-1971). Mednarodno gibanje je močno zaznamovalo modernistično umetnost med obema vojnama v Beogradu in Zagrebu kot tudi v širšem evropskem prostoru.

Živadinov si je za protagoniste predstave izbral matematika Milevo Marić Einstein (1875-1948) in Milutina Milankovića (1879-1958). Matematika je osrednja tema scenarija predstave, in sicer kot "orodje in jezik, ki posamezniku pomaga opisati svoje duhovne dosežke. Na slovesnosti bomo tako v imenu kulture opevali znanost in umetnost," so napovedali organizatorji EPK.

V vlogi Mileve Marić Einstein bo nastopila Anita Mančić, kot Milutin Milanković pa Boris Isaković, ki sta tesno povezana z Novim Sadom. Tretji, t.i. estetski protagonist, pa bo omenjeni urednik revije Zenit Micić s svojo idejo o modernizaciji Balkana in 43 številkami revije. Scenografija, ki jo je zasnovala, kot tudi kostumografijo, Dunja Zupančič, bo temeljila na postgravitacijski reinterpretaciji konstruktivizma in suprematizma.

Na odru - oz. več kot 40-metrski konstrukciji - bo nastopilo okoli 60 nastopajočih, poleg igralcev jih je večina imenovanih zenitistov, predstavili pa se bodo tudi glasbeniki, plesalci in akrobati.

Novi Sad si naziv EPK deli z mestom Esch-sur-Alzette, ki je naziv dobil po letu 1995, ko je bilo mesto Luksembourg evropska prestolnica kulture, ter s Kaunasom. Tudi to je že drugo litovsko mesto, ki se ponaša s tem nazivom po letu 2009, ko je bila z njim ovenčana Vilna. Novi Sad se predstavlja kot prva srbska evropska prestolnica kulture. V enem letu načrtujejo, da se bo zvrstilo okoli 4000 dogodkov s 1500 umetniki.