Svet 13.1.2022 12:20

Timon Šturbej med vzhajajočimi igralskimi zvezdami na Berlinalu

Berlin, 13. januarja - European Film Promotion (EFP) je danes razglasila deset izjemnih evropskih mladih igralcev, ki so bil izbrani za projekt Evropske vzhajajoče zvezde (European Shooting Stars). Med njimi je tudi slovenski igralec Timon Šturbej. Sedem igralk in trije igralci se bodo med 10. in 14. februarjem predstavili na 72. Berlinalu.

Škofja Loka, Loški oder. Podelitev 47. Severjevih nagrad. Prejemnika študentske Severneje nagrade Tamara Avguštin in Timon Šturbej. Foto: Tinkara Zupan/STA

Škofja Loka, Loški oder.
Podelitev 47. Severjevih nagrad.
Prejemnika študentske Severneje nagrade Tamara Avguštin in Timon Šturbej.
Foto: Tinkara Zupan/STA

Kot so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC), bo vrhunec dogodka podelitev nagrad igralcem v palači Berlinale Palast v ponedeljek, 14. februarja.

Petčlanska mednarodna žirija je deset najobetavnejših talentov z izjemnimi možnostmi za mednarodno kariero izbrala na podlagi številnih dejavnikov, tudi presoje nominiranih igranih filmov in serij. Sestavljali so jo švedsko-gruzijski filmski ustvarjalec Levan Akin, hrvaška vodja izbora igralske zasedbe in predsednica mreže International Casting Directors Network (ICDN) Timka Grin, nekdanja italijanska evropska vzhajajoča zvezda Sara Serraiocco, luksemburški filmski producent Bernard Michaux ter filmska strokovnjakinja in kustosinja Yun-hua Chen, ki živi v Nemčiji.

O gledališkem in filmskem igralcu Timonu Šturbeju je žirija zapisala: "Njegova veličastna in pristna umetniška prezenca je tako močna in prepričljiva, da so oči občinstva uprte vanj, kjerkoli se pojavi. Timon Šturbej se s širokim razponom čustev in podob ustvarjalno in pristno zlije z vsako vlogo. Njegova igra je mnogovrstna. Njegov nastop je s subtilnimi izrazi in sugestivno prisotnostjo razorožujoč, večplasten in zasvajajoč - pravo utelešenje igre."

Šturbej se je rodil v Mariboru. Diplomiral je na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani in je član ansambla SNG Drama Ljubljana. Leta 2017 je svojo prvo filmsko vlogo odigral v filmu Stekle lisice režiserja Borisa Jurjaševiča. Za vlogo Željka v filmu Posledice režiserja Darka Štanteta je leta 2018 na Festivalu slovenskega filma prejel vesno za najboljšo stransko vlogo. Pred kratkim je zaključil produkcijo filmov Jezdeca v režiji Dominika Menceja in Zbudi me v režiji Marka Šantića. Trenutno snema televizijsko mini serijo Inhumanum: Umori na Slovenskem v režiji Igorja Zupeta, so sporočili s SFC.

V program vzhajajočih zvezd se je uvrstila tudi hrvaška igralka Gracija Filipović, ki je zaigrala v slovenski manjšinski koprodukciji Morena, prvencu hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović. Žirijo je navdušil igralkin "intuitivni in izvirni nastop z zrelostjo, ki presega njena leta". Film je bil na festivalu v Cannesu nagrajen z zlato kamero.

Ob Sloveniji in Hrvaški so bili v projekt Evropske vzhajajoče zvezde letos izbrani še igralski talenti iz Danske, Francije, Irske, Nemčije, Nizozemske, Portugalske, Švice in Švedske.

Program vključuje srečanja z novinarji, vodji igralske zasedbe, producenti in filmskimi ustvarjalci v skupinah in na individualnih srečanjih. Program je že 25 let pomembna odskočna deska za mednarodno igralsko kariero. Med drugim ima podporo Ustvarjalne Evrope - programa Media.

Timon Šturbej je tretja vzhajajoča zvezda iz Slovenije, ki se je uvrstila med deseterico najbolj obetavnih evropskih igralcev po presoji žirije: leta 2013 je v Berlinu nastopil igralec Jure Henigman, leta 2017 pa igralka Maruša Majer. Pred njimi so se med vzhajajoče zvezde uvrstili še igralec Marko Mandić ter igralki Aleksandra Balmazović in Iva Krajnc, so še zapisali pri SFC.

Slovenija je članica zveze EFP, ki nagrade podeljuje, od leta 2005. Na začetku je bilo pridruženih članic promocijsko-marketinške hiše malo in so lahko njeni člani predlagali svoje kandidate, ki se bodo na Berlinalu predstavili kot zvezde v vzponu. Leta 2008 pa se je število članic povečalo, zato so pri izboru zvezd v vzponu morali uvesti selekcijo.

Letošnji, 72. mednarodni filmski festival v Berlinu, bo potekal med 10. in 20. februarjem.