Slovenija 14.1.2022 8:00

V CD slavnostna premiera Möderndorferjevega filma na temo sočutja Zastoj

Ljubljana, 14. januarja - V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma bo drevi slavnostna premiera celovečernega filma scenarista in režiserja Vinka Möderndorferja Zastoj, ki ima sicer za seboj že dolgo festivalsko pot kot tudi že nekaj nagrad. Po režiserjevih besedah film nosi pozitivno sporočilo, da gre življenje, ki je sicer lahko tudi kruto in neizprosno, vedno naprej.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Film pripoveduje o srečanju dveh zakonskih parov z različnih družbenih slojev, ki na prvi pogled nimata ničesar skupnega. Nesreča in tragični dogodek pa ju v eni sami noči usodno združita in povežeta. Filmsko dogajanje je zelo zgoščeno, gledalec spremlja zgodbo skoraj v realnem času.

Möderndorfer se je pošalil, da je to njegov prvi film s srečnim koncem. "Ponavadi imajo moji filmi bolj odprte konce, ne verjamem v happy ende ne v življenju, še manj pa v filmih," je povedal za STA. "Ta film pa ima na koncu neko pomiritev, katarzo med paroma. A treba se je zavedati, da je do katarze običajno zelo dolga, intenzivna in dramatična pot," je poudaril.

V središču filmske zgodbe, ki je Möderndorfer ni želel v celoti razkriti, saj je po njegovem mnenju to tiste vrste film, za katerega ni dobro, da jo občinstvo pozna vnaprej, sta para, ki se v vsakdanjih okoliščinah ne bi nikoli srečala. "Para gresta iz tega srečanja spremenjena. V tem smislu je konec spraven. Življenje zna biti kruto, neizprosno, a gre naprej. In to je pozitivno sporočilo filma," je pojasnil režiser.

Zastoj bi lahko opredelili tudi kot film o sočutju, ki ga je po Möderndorferjevem prepričanju v današnjem času premalo. V nedavnem intervjuju je povedal, da opaža, da živimo v času "uzakonjene odsotnosti empatije, ki ima popolno podporo oblastnikov". Za to stanje je po njegovih besedah kriva politika s svojo neetično držo, aroganco in lažmi. "To traja že 30 let, aktualna oblast je le najbolj izrazita v tem," je menil.

Naslov filma bi lahko, kot se strinja režiser in scenarist, razumeli tudi kot metaforo za prenaglo smrt enega od glavnih igralcev filma Petra Musevskega. Nosi pa naslov po Möderndorferjevih besedah v sebi večpomensko metaforo - za zastoj v prometu, zastoj v medosebnih odnosih, v družbi, civilizaciji. "Nenazadnje tudi za zastoj filma, ki je nastajal več let, zaradi epidemije," je dodal.

Film je svetovno premiero doživel maja na 49. mednarodnem filmskem festivalu FEST v Beogradu, odtlej ima za seboj dolgo festivalsko pot. V filmu poleg Musevskega v glavnih vlogah nastopajo še Mirjam Korbar, Uroš Fürst in Barbara Cerar. Ob njih pa še Ivo Ban, Klemen Kovačič, Mila Fürst, Benjamin Krnetić, Igor Žužek, Branko Završan in drugi.

Direktor fotografije je Mitja Ličen, montažerja Andrija Zafranović in Jurij Moškon, dramaturg Blaž Lukan, scenograf Dušan Milavec, kostumografinja Alenka Korla, oblikovalka maske Mojca Gorogranc Petrushevska, oblikovalca zvoka Julij Zornik in Ognjen Popić, skladatelj Marjan Nečak. Film je nastal v produkciji Foruma Ljubljana. Producentka filma je Eva Rohrman, koproducenti pa Biljana Prvanović in Srdjan Dragojević iz Srbije ter Vladimir Anastasov in Angela Nestorovska iz Severne Makedonije. Sofinancerji filma so SFC, Filmski center Srbije in Filmska agencija Severne Makedonije s sodelovanjem Viba filma.

Film je prejel že nekaj nagrad. Igralka Mirjam Korbar je na 15. Mostarskem festivalu filmske igre prejela nagrado drevo ljubezni za najboljšo glavno žensko vlogo Mejre, na istem festivalu so posthumno nagradili tudi Petra Musevskega. Möderndorfer pa je prejel nagrado za najboljšo režijo na Alexandria Mediterranean Countries Film Festivalu v Egiptu.