Slovenija 14.1.2022 9:41

V Slovenski filharmoniji sedmi festival baročne glasbe

Ljubljana, 14. januarja - V Slovenski filharmoniji (SF) se bo danes začel 7. filharmonični festival baročne glasbe. Po lanski izkušnji z italijanskim oboistom Alfredom Bernardinijem so tokrat za umetniškega vodjo izbrali hrvaškega violinista Bojana Čičića, ki deluje v Londonu. Festival bo ponudil štiri koncerte, zadnji bo hkrati uvodni koncert 5. Zimskega festivala.

Ljubljana. Slovenska filharmonija. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska filharmonija.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Na Hrvaškem rojenega Čičića so izbrali, da ne bi izvajali zgolj znana dela baročnih skladateljev, kot so Bach, Vivaldi in Händel. Po besedah direktorja SF Mateja Šarca mu je namreč znan poseben repertoar baročne glasbe, deluje pa kot koncertni mojster znamenitega orkestra Academy of Ancient Music, ki je pred leti oral ledino pri historično ustreznem izvajanju glasbe starejših obdobij.

Ta tradicija sedaj preko violinista, ki je v naših krajih manj znan, prihaja med filharmonike. "Moja velika želja je, da se baročni glasbi, takrat ko se ji posvečamo, posvečamo ustrezno na stilsko pravilen način in januar je temu namenjen," je Šarc povedal za STA.

Festival bo obsegal tri večje koncerte in koncert, ki so ga namenili družinam in otrokom. Na nocojšnjem prvem bodo izvedli skladbe francoskih skladateljev po vzoru duhovnih koncertov, ki so jih izvajali v Parizu v 18. stoletju. Pariz je bil takrat nekakšno središče koncertnega dogajanja, kamor so prihajali največji mojstri baročne glasbe, tako iz Italije kot Nemčije in tudi Anglije.

Na drugem koncertu 21. januarja bodo izvedli kantato Les Nations Georga Philipa Telemanna in dela manj znanih skladateljev, povezali pa so ga z matinejskim koncertom za mlade 22. januarja, ki so ga poimenovali Zgodba o baročni modi. Na njem želijo mladim predstaviti baročno glasbo s pomočjo baročnih kostumov oziroma načinov oblačenja.

"Če govorimo o različnih stilih baročne glasbe, italijanskem, francoskem, nemškem, lahko govorimo tudi o različnih stilih oblačenja, tudi lasulje so bile različne in vse to mislim, da bo zelo zanimivo za mlade poslušalke in poslušalce, ki bodo lahko ob spremstvu svojih staršev prišli na koncert," je povedal Šarc.

Sklepni koncert 28. januarja bo hkrati otvoritveni koncert 5. Zimskega festivala, ki ga sicer pripravlja Festival Ljubljana. Izvedli bodo tri vokalno-instrumentalne skladbe Bacha, Giovannija Battiste Ferrandinija in Händla. "To pa bo barok, kot ga poznamo, z odličnimi vokalnimi solistkami in belgijskim dirigentom Bartom Van Reynom," je dodal Šarc. Kot solistke bodo nastopile sopranistki Julia Doyle in Griet De Geyer ter mezzosopranistka Barbara Kozelj.