Svet 17.1.2022 6:00

V Torinu fotografije iz Muzeja moderne umetnosti v New Yorku

Torino, 17. januarja - Italijanski center za fotografijo Camera v Torinu bo prvič v Italiji postavil razstavo Mojstrovine moderne fotografije 1900-1940: Zbirka Thomasa Waltherja iz Muzeja moderne umetnosti v New Yorku. Razstava bo v torinskem muzeju na ogled od 3. marca do 26. junija, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa. Na ogled bo več kot 230 fotografij.

Razstava bo prikazala več kot 230 fotografskih del iz prve polovice 20. stoletja, ki so po pisanju Anse absolutne mojstrovine v zgodovini fotografije, ki so jih izdelali veliki mojstri objektiva, njihove podobe pa so še danes videti inovativne.

Na ogled bodo ikonične podobe ameriških fotografov, kot so Alfred Stieglitz, Edward Steichen, Paul Strand, Walker Evans ali Edward Weston, in Evropejcev, kot so Karl Blossfeldt, Brassai, Henri Cartier-Bresson, Andre Kertesz in August Sander.

Zbirka Thomasa Waltherja izpostavlja tudi vlogo ženske na fotografijah, kot so Berenice Abbott, Marianne Breslauer, Clauda Cahuna, Lore Feininger, Florence Henri, Irene Hoffmann, Lotte Jocobi, Lee Miller, Tine Modotti, Germaine Krull, Lucie Mohol in Leni Riefenstahl.

V zbirki so tudi mojstrovine Bauhausove šole s fotografijami Laszla Moholy-Nagyja in Iwaa Yamawakija, konstruktivizma, ki ga predstavljajo El Lisicki, Aleksander Rodčenko in Gustav Klutsis, ter nadrealizma z Manom Rayjem, Mauriceom Tabardom in Raoulom Ubacom.

Videti bo mogoče tudi futuristične eksperimente Antona Giulia Bragaglie in abstraktne kompozicije Luigija Veronesija, dveh italijanskih fotografov, ki bosta na razstavi zastopana skupaj z Wando Wulz in Tino Modotti.

Postavitev je nastala v sodelovanju med muzeji Jeu de Paume v Parizu, Masi v Luganu in Camera v Torinu, kjer si bo velike mojstrovine fotografije mogoče ogledati še zadnjič v Evropi, preden se vrnejo v ZDA, še poroča Ansa.