Na hitro prelistano 15.1.2022 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 15. januarja - Pri založbi Goga so izdali roman češkega pisatelja Emila Hakla O starših in otrocih, pri Beletrini pa v zbirki Klasična roman Josepha Rotha Radetzkyjeva koračnica. Založba Miš je izdala slikanico Gaje Kos z ilustracijami Jake Vukotiča Ne pozabi na naslov!, Danica Vidmar pa je v samozaložbi izdala knjigo z naslovom Deklice brez gnezda.

O STARŠIH IN OTROCIH - ROMAN IZPOD PERESA PRIZNANEGA ČEŠKEGA PISATELJA

Protagonista romana sta oče in sin, ki ju avtor opiše kot dve senci, ki se sprehajata po praških ulicah, ki poskakujeta po pločniku v rumeni svetlobi uličnih svetilk, ena visoka in druga kratkonoga, z večno aktovko v roki. Oče in sin merita korake in tketa zgodbe, medtem ko se dan počasi nagiba h koncu. Govorita drug mimo drugega, o vsem in o ničemer, rečeta eno, a mislita drugo, skupek navideznih banalnosti, drobnih zaupnosti, anekdot, spominov in gostilniških opazk pa počasi razkriva tisto, kar je med njima dolgo ostalo neizrečeno. "Konec dneva se sprevrača v večer življenja: navidez lahkotna odisejada po mestnih gostilnah postane tako meditativni proces zbliževanja in dialoško preigravanje večnih tem odraslosti, odgovornosti in skrbi za prihodnost, v katero je vpisana tudi neizbežnost staranja," so vsebino romana povzeli pri založbi. Roman je prevedla Nives Vidrih.

Emil Hakl je psevdonim češkega pisatelja Jana Beneša (1958), prejemnika dveh nagrad magnesia litera - tudi za roman O starših in otrocih - in nagrade Josefa Škvoreckega. Je eden najbolj prepoznavnih sodobnih čeških pisateljev. Nekateri mu pravijo tudi sodobni Hrabal. Piše tako poezijo kot prozo, njegovo delo je prevedeno v številne jezike. Leta 2008 je bil po knjigi Starši in otroci posnet tudi istoimenski film.

RADETZKYJEVA KORAČNICA - NAJPOMEMBNEJŠI ROMAN AVSTRIJSKEGA PISATELJA JOSEPHA ROTHA

Radetzkyjeva koračnica je najpomembnejši Rothov roman. Avtor zgodbo začne v bitki pri Solferinu, ko mladi poročnik Trotta reši cesarjevo življenje in je zato povzdignjen v plemiča. Imperiju je odslej dolžan vse, njegov sin pa postane vesten služabnik velike večnacionalne države, tudi ko se začne njen propad, z njo pa tudi osebni propad družine Trotta. Knjigo odlikujejo opisi narave, v kateri najde mesto tudi idilična slovenska vasica Sipolje, ki jo je gospodarski in tehnični napredek obšel. Spremno besedo je napisal Andrej Rahten. Roman je prevedla Mira Miladinović Zalaznik.

Joseph Roth (1894-1939) je eden najpomembnejših pisateljev moderne avstrijske književnosti ter izvrsten kronist 20. stoletja. Ob novinarskem delu med Berlinom in Parizom, poročanju iz Rusije, Poljske, Albanije, Italije in južne Francije, mu je uspelo ustvariti romane, ki jih danes postavljamo ob bok delom Franza Kafke in Roberta Musila. Živel je v hotelih, pisal na kavarniških mizah, med krvavimi dogodki v Evropi med svetovnima vojnama. Bil je izjemen opazovalec in pričevalec časa, v središče svojih romanov je postavljal posameznika znotraj tragičnih mehanizmov zgodovine. Vzpenjajoči se tretji rajh, katerega nevarnost je kot novinar vizionarsko napovedal, ga je prisilil v izgnanstvo v Parizu, kjer je leta 1939 umrl.

NE POZABI NA NASLOV! - SLIKANICA S KOMIČNIMI DOMISLICAMI

Junakinja slikanice je Miška, ki se znajde v knjigi brez zgodbe. K sreči v nahrbtniku najde sir, po kratkem spancu pa sreča še eno miško. A kaj, ko ima ta v nahrbtniku - mačka! Miški, razočarani nad takšno knjigo in ustvarjalci, pobegneta skozi luknje, za konec pa v kolofonu najdeta še svoji imeni. Neobičajna knjiga, polna komičnih domislic, je primerna za otroke, starejše od štirih let.

DEKLICE BREZ GNEZDA - KNJIGA NA TEMO ODNOSOV MED STARŠI IN OTROCI

Avtorica Danica Vidmar, certificirana coachinja in Familylabova sodelavka je v samozaložbi izdala knjigo Deklice brez gnezda. K pisanju knjige jo je nagovoril priznani danski družinski psihoterapevt. "In tako je pred vami moja zgodba. Zgodba deklice, ženske in mame, ki si je nadvse želela najti ljubezen, ki ne boli. Toda spoznala sem, da ljubezen ne boli. Bolijo neizpolnjena pričakovanja. Bolijo rane. Boli ego...Svojo življenjsko zgodbo in spoznanja sem zapisala, ker si želim, da bi o odnosu med starši in odraslimi otroki spregovorili glasneje in bolj iskreno. Namenjena je tako moji (starejši) generaciji kot odraslim otrokom," je zapisala avtorica.

"Knjiga poleg osebne življenjske izkušnje ponuja spoznanja in orodja za bolj zdrave in osrečujoče odnose v družini in družbi. Dragoceno!," je zapisala Saša Pavček, Manca Košir v uvodni besedi pa: "Spodbudno in navdihujoče delo za vse, ki se spotikajo na luknjasti poti življenja."