Svet 20.1.2022 5:00

Začenja se filmski festival Sundance

Park City, 20. januarja - V Park Cityu v ameriški zvezni državi Utah se danes začenja filmski festival Sundance. Sprva so organizatorji po lanski digitalni izvedbi zaradi pandemije covida-19 letos načrtovali festival v hibridni obliki. A so dva tedna pred začetkom zaradi širjenja različice omikron odpovedali dogodke v živo. Festival bo v celoti potekal na spletu.

ZDA, Salt Lake City. Filmski festival Sundance v Park Cityu v ameriški zvezni državi Utah. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, Salt Lake City.
Filmski festival Sundance v Park Cityu v ameriški zvezni državi Utah.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Po prvotnih načrtih bi izbrane filme predvajali v kinematografih, dostopni pa bi bili tudi na digitalni platformi. Po novem si jih bo mogoče ogledati le prek spleta. Festival bo do 30. januarja ponudil 82 celovečernih in 59 kratkih filmov.

Predvajali bodo tako filme uveljavljenih režiserjev, kot so Michel Hazanavicius, Ramin Bahrani in Lena Dunham, kot tudi filme manj prepoznavnih režiserjev. Hazanavicius bo na festivalu predstavil film z angleškim naslovom Final Cut, ki pripoveduje o majhni filmski ekipi, ki snema nizkoproračunski film o zombijih, med snemanjem pa jih napadejo resnični zombiji. Bahranijev dokumentarec 2nd Chance prinaša zgodbo Richarda Davisa, ki je izumil neprebojni jopič, film Lene Dunham z naslovom Sharp Stick pa prinaša zgodbo o odraščanju mlade ženske.

Veliko bo po pisanju spletnega portala Variety tudi filmov igralcev, ki so se podali med režiserje. Med njimi bosta film Jesseja Eisenberga z naslovom When You Finish Saving the World, v katerem je zaigrala Julianne Moore, in dokumentarec Amy Poehler Lucy and Desi o ikoni ameriške komedije Lucille Ball.

Prikazali pa bodo tudi dokumentarno serijo o raperju Kanyeju Westu. Tridelna serija z naslovom jeen-yuhs: Kanye Trilogy, ki naj bi jo Netflix lani spomladi kupil za 30 milijonov dolarjev, vključuje doslej neobjavljene posnetke raperja, ki sta jih v 21 letih posnela njegova pogosta sodelavca Clarence Simmons - Coodie in Chike Ozah, ki podpisujeta tudi režijo.

Od 82 celovečernih filmov bo več kot 40 odstotkov prvencev. Organizatorji si prizadevajo tudi za raznolikost filmskih ustvarjalcev. Skoraj polovico filmov festivala je režirala ena ali več ustvarjalk, pri 35 odstotkih filmov režijo podpisujejo nebelopolti režiserji oziroma režiserke, deset odstotkov pa režiserji, ki se identificirajo kot LGBTQ+.

Festival, ki ga je leta 1985 ustanovil igralec Robert Redford, je namenjen neodvisnemu filmu. Na njem svetovno premiero doživi marsikateri film, ki pozneje prejme pomembne nagrade.

Na lanskem festivalu je slavila filmska drama CODA Siana Hederja o najstnici, ki se trudi preživeti gluho družino. Poleg nagrade žirije je film prejel tudi nagrado občinstva ter nagradi za režijo in igralsko zasedbo.