Svet 19.1.2022 13:07

SMG konec januarja z dvema predstavama v Beogradu

Beograd, 19. januarja - Slovensko mladinsko gledališče (SMG) bo zadnji konec tedna v januarju gostovalo v Bitef teatru v Beogradu. V soboto, 29. januarja, bo uprizorilo predstavo v režiji Borisa Nikitina Nasprotje stvari, dan pozneje pa še Gejm režiserja Žige Divjaka.

Kranj,. Režiser predstave Gejm Žiga Divjak. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Kranj,.
Režiser predstave Gejm Žiga Divjak.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Predstava pretežno v Baslu delujočega Nikitina raziskuje meje med resničnostjo in fikcijo, dokumentom in njegovim ponaredkom, med levim in desnim ter med ranljivostjo in minljivostjo, so ob premieri predstave spomladi leta 2019 zapisali v SMG. Predstava Nasprotje stvari je v Srbiji že gostovala - že v prvem letu premiere - na mednarodnem festivalu sodobnega gledališča Desire Central Station v srbski Subotici.

Predstava se spogleduje s tematiko fašizma v današnjih časih, režiserja pa je zanimalo, kaj bi se zgodilo, če bi se nekdo odločil uprizoriti avantgarden neofašističen odrski komad. Na odru nastopa pet klovnov, ki jih igrajo Primož Bezjak, Janja Majzelj, Ivan Peternelj, Blaž Šef in Stane Tomazin.

Avtorski projekt Gejm preizprašuje vlogo in odgovornost Slovenije in njene mejne politike za življenje in usodo ljudi na begu. Gejm, iz angleške besede game (igra), so tisti, ki so v upanju po boljšem življenju prehodili pol sveta, poimenovali zadnjih 100 kilometrov poti do EU. Pot, ki so jo prepešačili, da so prišli do Bosne in Hercegovine, bi po Divjakovih besedah lahko bila tema posebne predstave, pričujoča pa se posveča tem zadnjim kilometrom, je ob ob premieri junija leta 2020 povedal Divjak.

Predstava je nastala v okviru programa Nova pošta v koprodukciji z zavodom Maska. V njej nastopajo Primož Bezjak, Maruša Oblak in Vito Weis ter kot gosta Sara Dirnbek in Matej Puc.

Predstava je prejela vrsto nagrad, med njimi tudi več nagrad na Borštnikovem srečanju - veliko nagrado Borštnikovega srečanja za najboljšo predstavo gledališke sezone 2019/2020, nagrado za najboljšo režijo ter nagrado za igro, ki jo je prejel Matej Puc. Predstava je med drugim že gostovala na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini.