Svet 21.1.2022 6:00

Na 33. Tržaškem filmskem festivalu tudi slovenski filmi

Trst, 21. januarja - V Trstu se danes začenja 33. Tržaški filmski festival, ki bo potekal v hibridni obliki. V tekmovalni program igranih celovečercev sta se med 11 filmov uvrstila najnovejši film režiserja Matevža Luzarja Orkester ter manjšinska koprodukcija Morena, prvenec hrvaške režiserke Antonete Alamat Kusijanović, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra.

Ljubljana. Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Orkester je imel svetovno premiero lani na nemškem filmskem festivalu Cottbus. Film spremlja člane pihalnega orkestra, ki potujejo v majhno avstrijsko mesto na glasbeni festival. Nastal je v koprodukciji z RTV Slovenija in v sodelovanju s Pihalnim orkestrom Svea - Zagorje, Napravi film iz Zagreba, Viba filmom ter številnimi drugimi. Producentka filma je Petra Vidmar iz produkcijske hiše Gustav Film.

Družinska psihološka drama Morena se odvije v štirih dneh na enem od hrvaških otokov. V manjših vlogah se predstavita Zoran Predin in Lovro Zafred. Slovenska koproducenta sta Jožko Rutar (SPOK Films) in Miha Černec (Staragara). Film je lani prejel zlato kamero na filmskem festivalu v Cannesu, na 24. Festivalu slovenskega filma Portorož je prejel nagrado vesna za zvok.

V tekmovalni dokumentarni program dvanajstih filmov pa se je uvrstil dokumentarni prvenec Odpuščanje režiserke Marije Zidar. Observacijski dokumentarec je režiserka s kosovskim direktorjem fotografije Latifom Hasollijem v obdobju petih let snemala v Albaniji. Film je nastal pod okriljem produkcijske hiše Vertigo ter v koprodukciji z Dera Film (Kosovo), Film House Baš Čelik (Srbija) in Seagull Entertainment (Črna gora), koproducent filma je tudi RTV Slovenija. Svetovno premiero je doživel na lanskem dokumentarnem festivalu CPH:DOX v tekmovalni sekciji Next:Wave. Do sedaj je film prejel osem nagrad, med njimi vesno za montažo in vesno za najboljši dokumentarni film na 24. Festivalu slovenskega filma Portorož.

V tekmovalni program petnajstih izbranih kratkih filmov se je uvrstil tudi manjšinski koprodukcijski film Kazenski strel Roka Bička. Producent filma je produkcijska hiša Antitalent, koproducent je Cvinger Film. Na 24. Festivalu slovenskega filma je prejel nagrado za posebne dosežke.

V programu celovečernih igranih filmov izven tekmovalnega programa pa bodo prikazali slovensko manjšinsko koprodukcijo Telesce italijanske režiserke Laure Samani. Filmsko dogajanje se začne nekega zimskega dne na začetku 20. stoletja, ko v majhni ribiški vasici na severovzhodu Italije mlada Agata rodi mrtvo hčerko. Slovenski direktor fotografije je Mitja Ličen, ki je na 24. Festivalu slovenskega filma Portorož prejel vesno za fotografijo. Slovenski koproducent filma je Danijel Hočevar iz produkcijske hiše Vertigo. Italijansko-slovensko-francoska koprodukcija je imela svetovno premiero na Tednu kritike v Cannesu. Film je na 24. Festivalu slovenskega filma Portorož prejel vesno za manjšinsko koprodukcijo, na lanskem festivalu Liffe pa je bil ovenčan z nagrado FIPRESCI. V domače kinematografe prihaja 19. januarja.

V sklopu festivala bo potekalo 12. koprodukcijsko srečanje When East Meets West. Z novim celovečernim projektom Fantasy se bo predstavila tudi slovenska režiserka Katarina Rešek - Kukla. Producent projekta je produkcijska hiša December. Na delavnici Last Stop Trieste bodo med šestimi dokumentarci, ki so v zaključni fazi, predstavili Telo režiserke in producentke Petre Seliškar, ki se bo potegoval za nagrado HBO Europe. V programu This is IT pa bodo predstavili deset filmov, ki imajo italijanske koproducente in so tik pred premiero. Med njimi je slovenski film Mož brez krivde režiserja Ivana Gergoleta in v produkciji Staragara, so še sporočili iz Slovenskega filmskega centra (SFC).

Festival v živo bo potekal do 27. januarja, na spletu bo na platformi MYmovies potekal do 26. do 30. januarja.