Slovenija 21.1.2022 10:40

Pred Muzejem novejše zgodovine Slovenije razstava o identitetah

Ljubljana, 21. januarja - Pred Muzejem novejše zgodovine Slovenije bodo ob 11. uri odprli mednarodno potujočo razstavo Identiteta na prepihu. Razstava govori o fizičnih premikih, migracijskih procesih, ki so potekali v 20. stoletju po Evropi in oblikovali identitete milijonov ljudi.

Ljubljana. Muzej novejše zgodovine Slovenije. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Muzej novejše zgodovine Slovenije.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

"Vsi se ves čas selimo, prisilno ali prostovoljno, fizično in čustveno. Potujemo med domom in tujino, pripadnostjo in odtujenostjo, molkom in odkritostjo, trdoživostjo in ranljivostjo, krivico in spravo. Da bi med temi skrajnostmi našli lastno identiteto, moramo biti sposobni nenehnega spreminjanja in prilagajanja," piše na spletni strani muzeja.

Kot so sporočili iz muzeja, razstava prikazuje intimne zgodbe migrantov in njihovih potomcev in s tem postavlja v ospredje močna čustva, ki jih združujejo kljub razlikam v kontekstu, časovnem okviru, narodnosti in poreklu.

Pripravili so jo v sodelovanju s partnerji iz Hrvaške, Švedske, Norveške, Danske, Poljske in Litve. Muzejske in univerzitetne ustanove so skupaj raziskovale dolgoročne posledice različnih migracijskih procesov, prostovoljnih ali prisilnih, ki so se zgodili v Evropi v zadnjem stoletju.

Ob zbiranju predmetov in pričevanj so ustvarili prostor za odstiranje občutljivih osebnih zgodb, obenem pa osvetlili številna vprašanja, ki so doslej ostala nenaslovljena. Med drugim: je "dom" kraj ali stanje duha; kdo ima moč oblikovati tvojo identiteto, ti dati občutek, da pripadaš - ali nasprotno, da ne sodiš zraven; kaj se zgodi, če ti zato, ker razkriješ svojo identiteto, grozi nevarnost?

Vsi migracijski procesi, tudi tisti najbolj boleči, prispevajo k novi kulturni raznolikosti, ki jo lahko v današnjih družbah prepoznamo kot pozitivno silo. Skupne izkušnje krepijo moč državljanov Evrope in soustvarjajo našo skupno evropsko identiteto, ki temelji na vrednotah vseh njenih posameznikov: na spoštovanju človekovega dostojanstva in človekovih pravic, na svobodi, enakosti in demokraciji, so še zapisali v muzeju.

V želji, da bi zagotovili varen dostopnost čim širšemu krogu obiskovalcev, so razstavo zasnovali kot zunanjo inštalacijo z bogato digitalno platformo, slednja bo kmalu zaživela na naslovu www.identityontheline.eu.

Razstava je nastala v sklopu evropskega projekta I-ON Identity on the Line (Identiteta na prepihu) in bo predstavljena še v 11 evropskih mestih. V Muzeju novejše zgodovine Slovenije jo bodo odprli veleposlaniki Norveške, Švedske, Poljske in Hrvaške.

Na ogled bo do 28. februarja.