Na hitro prelistano 22.1.2022 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 22. januarja - Pri založbi Didakta je izšel nov roman nagrajenega finskega avtorja Maxa Seecka Lov na čarovnice, pri založbi Goga pa knjiga pesmi Sporočilo portugalskega pesnika in pisatelja Fernanda Pessoe. Mladinska knjiga je izdala priročnik Odrešitev Alana Gordona in Alona Ziva o zdravljenju kronične bolečine.

Ljubljana. Priročnik Odrešitev avtorja Alana Gordona. Foto: STA

Ljubljana.
Priročnik Odrešitev avtorja Alana Gordona.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Lov na čarovnice finskega avtorja Maxa Seecka. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Lov na čarovnice finskega avtorja Maxa Seecka.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Sporočilo pesnika Fernanda Pessoa. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Sporočilo pesnika Fernanda Pessoa.
Foto: STA

LOV NA ČAROVNICE - USPEŠNICA NA LESTVICI NEW YORK TIMESA

Ženo slavnega pisatelja kriminalk Rogerja Koponena umorijo na nenavaden način in vse kaže, da je zločin povezan z okultizmom. Preiskavo primera prevzame detektivka s skrivnostno preteklostjo Jessica Niemi. Ko se zgodi še več umorov, postane jasno, da so med seboj povezani in da morilec posnema umore iz uspešne Rogerjeve trilogije kriminalk. Ali gre za norega preveč zvestega bralca ali pa je razlog zanje bolj oseben, vsebino povzemajo pri založbi. Knjigo je prevedla Maja Lihtenvalner.

Max Seeck je finski avtor, ki je svojo kariero začel v prodaji in marketingu, pozneje pa se je posvetil pisanju. Zaslovel je že s svojim prvim romanom, Hamurabijevi angeli, in zanj leta 2016 prejel tudi nagrado za najboljši prvenec med finskimi kriminalnimi romani.

SPOROČILO - EDINA PESNIKOVA KNJIGA V PORTUGALŠČINI

Sporočilo je edina knjiga pesmi v portugalščini, ki jo je Fernando Pessoa objavil v svojem življenju. V njej je portugalska zgodovina uzrta kot zgodovina prihodnosti v luči prerokb o duhovnem Petem imperiju in vrnitvi izginulega kralja Sebastijana. Tako v svojih delih kot v celoti je mojstrovina strukturacije in arhitektonike, so zapisali pri založbi. Prevod, opombe in spremna beseda so delo Miklavža Komelja.

Kako, da je pesnik, ki je nekoč napisal, da ima raje vrtnice kot domovino, napisal tako knjigo? Sam je začudenemu bralcu odgovoril: "Sovpadla je, ne da bi to načrtoval ali o tem vnaprej premišljeval [...], z enim od kritičnih momentov [...] preoblikovanja nacionalne podzavesti. Kar sem storil po naključju [...], je bilo začrtano z Ravnilom in Šestilom Velikega Arhitekta."

Fernando Pessoa (1888-1935) je bil portugalski pesnik in pisatelj, pogosto razumljen ne samo kot eden najpomembnejših portugalskih ustvarjalcev, temveč tudi kot ena temeljnih figur literature 20. stoletja. Znan je tudi po tem, da je pisal pod različnimi heteronimi, torej imeni izmišljenih posameznikov z lastnim življenjepisom, slogom in nazori, skozi katere je bil precej plodovit. Med njimi so najbolj znani bukolični mojster Alberto Caeiro, futuristični Alvaro de Campos in klasicistični Ricardo Reis.

ODREŠITEV - OD BOLEČINE V HRBTU IN SKLEPIH DO MIGREN

Kronična bolečina je eden največjih človekovih mučiteljev. Po različnih ocenah naj bi prizadela polovico ljudi. Preizkušamo lahko vse mogoče pristope, od fizioterapije do operacij, a uspeh še zdaleč ni zagotovljen. Sodobna nevroznanost kaže, da taka bolečina ne izhaja več iz prizadetega telesnega dela, ampak iz možganov: po poškodbi ali bolezni se signal za bolečino tam "zatakne" in vztraja. Boli pa nas povsem enako ali še huje, kot če bi se sveže poškodovali.

Psihoterapevt Alan Gordon je razvil terapijo za predelavo bolečin, ki se kronične bolečine loteva celostno ter "reprogramira" možganske povezave. S to metodo je v 25 letih dosegel izjemne rezultate. Kot so zapisali pri založbi, v priročniku daje napotke, kako bolečino predelati in pozdraviti, ter vse ponazori s številnimi primeri iz lastne izkušnje in psihoterapevtske prakse. Prevedla ga je Andreja Romić.