Svet 22.1.2022 5:00

Mreža galerij Gagosian se bo razširila z galerijo v Gstaadu

Gstaad, 22. januarja - Mreža galerij Gagosian se bo razširila z galerijo v švicarskem Gstaadu. Odprtje galerije v središču kraja je napovedano za 14. februar, in sicer z razstavo del Damiena Hirsta. Pod naslovom Miti, legende in pošasti bo na ogled serija monokromnih oljnih slik iz zadnjih 15 let, ki jih bo imela javnost priložnost videti prvič.

Kitajska, Hongkong. Umetniška dela britanskega umetnika Damiena Hirsta. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Hongkong.
Umetniška dela britanskega umetnika Damiena Hirsta.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Mreža galerij Gagosian je v tem alpskem kraju po pisanju spletnega portala Art Daily prisotna že od leta 2018 s serijo pop-up predstavitev v Gstaadu in okolici. Med drugim so predstavili dela umetnikov, kot so Giuseppe Penone, Andreas Gursky, Marc Newson in Ed Ruscha. Mreža je sicer svojo prvo lokacijo v Švici odprla pred več kot desetletjem v Ženevi, galerijo v Baslu je odprla leta 2019.

Millicent Wilner, ki je od leta 2001 direktorica podjetja Gagosian, je povedala: "Švica ima bogato zgodovino zbirateljstva. Priznane zasebne zbirke so se razvile v ustanove in fundacije, nova generacija posameznikov in družin pa nadaljuje tradicijo mecenstva na področju umetnosti. V Baslu se nahajajo nekatere najpomembnejše muzejske zbirke na svetu, čarobnost Gstaada pa že desetletja navdušuje umetnike in zbiratelje. Veseli nas, da lahko v Gstaadu nadaljujemo s stalno lokacijo in razširimo svojo prisotnost v Švici."

Hirstova serija Miti, legende in pošasti med drugim prikazuje legendarne osebnosti, kot so Marilyn Monroe, Pablo Escobar, Malcolm X in Andy Warhol. V njej umetnik pod vprašaj postavlja sodobne predstave o slavi in identiteti, še piše portal Artdaily.