Svet 24.1.2022 6:00

Prvič na ogled portret Charlesa Dickensa z brki

London, 24. januarja - V Muzeju Charlesa Dickensa v Londonu je prvič na ogled pisateljev portret, ki ga prikazuje z njegovimi veličastnimi brki. Portret s profila je muzeju lani podaril zasebni zbiralec, obiskovalci pa si ga bodo lahko ogledali do 31. marca.

Velika Britanija, London. Skulptura Charlesa Dickensa v londonskem muzeju. Foto: Xinhua/STA

Velika Britanija, London.
Skulptura Charlesa Dickensa v londonskem muzeju.
Foto: Xinhua/STA

Dagerotipski portret je nastal okrog leta 1852-55, ko je pisal romana Pusta hiša in Težki časi. Muzej ga je na ogled postavil prvič, pred tem je bil 20 let v zasebni zbirki. Še pred tem pa so ga našli v zbirki irskega navdušenca nad fotografijo Charlesa Cloneyja, poroča britanski Guardian.

Kustosinja muzeja Emily Smith je povedala, da je portret izjemno redek. "Brkatega Dickensa je težko najti," je pojasnila. Čeprav je njegov obraz z brki takoj prepoznaven, pa so Dickensovi zgodnji poskusi s prikazovanjem obraza po njenih besedah manj zabeleženi. Kot je še povedala, se je pisatelj zelo zavedal podobe, saj je bila njegova javna podoba skrbno oblikovana in predstavljena.

Po domnevah je Dickens z brki začel eksperimentirati leta 1844, do leta 1858 pa so prerasli v polno brado, po kateri je velikan britanske književnosti danes znan.