Svet 24.1.2022 10:15

V litovskem Kaunasu za začetek EPK med drugim razstava Williama Kentridgea

Kaunas, 24. januarja - V drugem največjem litovskem mestu Kaunasu so obeležili začetek Evropske prestolnice kulture (EPK) 2022. Vrhunec otvoritvene slovesnosti na prostem je bil sobotni multimedijski svetlobni šov, poleg tega so v Nacionalnem umetnostnem muzeju Mikalojusa Konstantinasa Čiurlionisa odprli razstavo južnoafriškega umetnika Williama Kentridgea.

Ljubljana. Zastava Litve. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Zastava Litve.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Sobotni multimedijski svetlobni šov je po pisanju nemške tiskovne agencije dpa združil še video projekcije na pročelju Arene Žalgiris ter glasbo in ples, vse skupaj pa je predstavljalo vizualno potovanje skozi razgibano zgodovino mesta Kaunas.

"Kaunas je kultura!" je v uvodnem nagovoru pred več tisoč gledalci dejal litovski predsednik Gitanas Nauseda. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel pa je v video sporočilu poudaril, da je "danes Kaunas bolj kot kdajkoli prej utripajoče srce Evrope".

Slovesnosti so trajale ves konec tedna, ko se je v mestu in okolici zvrstilo približno 100 dogodkov. Zanimanje je bilo po pisanju dpa izjemno. Za vseh 40.000 brezplačnih vstopnic za otvoritveni dogodek, ki ga je v živo prenašala tudi litovska televizija, je bilo veliko povpraševanje, je povedala direktorica EPK Kaunas Virginija Vitkiene. Kljub temperaturam pod lediščem je v središče mesta, kjer so potekali koncerti in razstave, prišla množica gledalcev.

Geslo EPK Kaunas je Od začasnega do sodobnega, kar se po pisanju dpa nanaša na morda najslavnejše čase mesta. Kaunas je bil namreč po prvi svetovni vojni nekaj časa prestolnica Republike Litve. Sledili sta druga svetovna vojna in kasneje sovjetska okupacija in mesto si dolgo ni opomoglo. Še danes je Kaunas pogosto v senci litovske prestolnice Vilne.

V središču programa EPK je trilogija Mit o Kaunasu, serija dogodkov, ki bodo potekali tri konce tedna. S trilogijo želijo ustvariti novo legendo, ki bo oblikovala identiteto mesta s 300 000 prebivalci. Skupaj bo sicer v sklopu EPK potekalo več kot 40 festivalov, 60 razstav ter več kot 250 dogodkov in koncertov s področja uprizoritvenih umetnosti.

Med njimi dpa izpostavlja samostojne razstave svetovno znanih umetnikov, kot so Kentridge, Yoko Ono in Marina Abramović, ter gledališko predstavo Roberta Wilsona. Kentridge je posebej za otvoritveni vikend pripotoval v Kaunas in osebno odprl svojo razstavo z naslovom Tisto, česar se ne spominjamo, v poslopju centralne banke pa je že na ogled tudi instalacija Yoko Ono: 100 lesenih krst, iz katerih rastejo drevesa.

Na razstavi v Nacionalnem umetnostnem muzeju Mikalojusa Konstantinasa Čiurlionisa so predstavljena Kentridgeova dela iz več desetletij njegove umetniške kariere. Na ogled so risbe, videoposnetki, grafike, skulpture in velike instalacije.

Umetnik, rojen leta 1955 v Johannesburgu, se na razstavi vrača k svojim koreninam - njegovi stari starši so bili litvanski Judje. V avli muzeja je ustvaril instalacijo, ki prikazuje staro judovsko pokopališče v Kaunasu in južnoafriško pokrajino. Razstava bo na ogled do 30. novembra.

Poleg Kaunasa naziv EPK 2022 nosita tudi Novi Sad v Srbiji in Esch-sur-Alzette v Luksemburgu. V Novem Sadu so EPK uradno odprli 13. januarja, v Esch-sur-Alzette je otvoritvena slovesnost načrtovana 26. februarja.