Slovenija 24.1.2022 20:39

O marginaliziranih glasovih za uvod v spletni festival Krasne nove literature

Ljubljana, 24. januarja - Z okroglo mizo o marginaliziranih glasovih v literaturi se je začel spletni festival Krasne nove literature, ki ga organizira evropska platforma za poezijo Versopolis. Avtorji, ki pišejo o LGBT tematiki, so razmišljali o ustvarjanju na margini v primerjavi z osrednjo literaturo ter se strinjali, da tega ni mogoče presojati brez zunanjih vplivov.

V pogovoru z moderatorko Pio Prezelj so sodelovali izralelsko-palestinska pesnica Hile Lahav, kuvajtski pisatelj Saleem Haddad in hrvaška avtorica Antonela Marušić s psevdonimom Nora Verde.

Kot je menila hrvaška avtorica, sta osrednja in marginalizirana literatura v zapletenem odnosu, drug drugo pa potrebujeta, ker se med seboj zrcalita. Avtorji skozi zgodovino neprestano napadajo literarni kanon in se poskušajo prebiti vanj, saj je nekakšna garancija, da bodo književno delo brale prihodnje generacije. Tako se po njenih besedah vsaka generacija ali šola na nek način opira na svoje predhodnike in napada ta kanon, verjetno pa je podzavestna želja vsakega avtorja, da postane del kanona.

Haddad vrednost kanona vidi v teoriji, zdi pa se mu, da je velika razlika med tem, kaj ta predstavlja v teoriji in kaj v praksi in kdo odloča, kaj je v središču in kaj na margini. "To ni začrtana ideja, ampak gre za aktivno uvrščanje del in njihovih avtorjev in za to, kdo o tem odloča," je dejal.

Po njegovem mnenju je o vprašanju kanonizacije ter središča in margine težko govoriti na abstrakten način, ne da bi pri tem imel v mislih politike in moči v danem trenutku.

Hile Lahav pa je predstavo o tem, da obstaja središče, pripisala belopoltim Evropejcem, ki ocenjujejo, da obstaja literarni center v Berlinu ali Londonu. Po njenih besedah je takšnih centrov več, kar pomeni, da obstajajo še drugi z drugačnimi vrednotami.

Pisati na in o margini je po mnenju vseh treh odgovornost. O brezmejni ustvarjalni svobodi ni mogoče govoriti, obstaja pa v tem, kot je povedal Hadadd, določena lepota, radost in revolucionarni elementi, ki lahko po njegovem mnenju odprejo razpoke v tradicionalnem pogledu na svet.

Festival Krasne nove literature bo v spletni različici potekal do konca februarja. Pripravili so ga po dveh Festivalih upanja, ki sta potekala v času globalne pandemije. Na festivalu bodo sodelovale organizacije, festivali in posamezniki iz vsega sveta, ki se bodo s svojimi dogodki lahko pridružili kadarkoli v času njegovega trajanja.

Trenutno je prijavljenih več kot 30 dogodkov, med katerimi bodo tudi okrogle mize, na katerih bodo umetniki in strokovnjaki iz različnih področjih razmišljali o prihodnjih zmožnostih literature in umetnosti, so sporočili organizatorji.