Na hitro prelistano 29.1.2022 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 29. januarja - Pri Beletrini so izdali zadnji del trilogije o srednjeveškem perzijskem matematiku, astronomu, filozofu in pesniku Omarju Hajamu z naslovom Vonj po strahu bosanskega pisatelja Dževada Karahasana. Mladinska knjiga je izdala knjigo švedskega avtorja Patrika Svenssona Evangelij po jeguljah in priročnik Nicole Schmidt Vzgoja brez oštevanja.

Ljubljana. Zadnji del zgodovinske trilogije Vonj po strahu avtorja Dževad Karahasana. Foto: STA

Ljubljana.
Zadnji del zgodovinske trilogije Vonj po strahu avtorja Dževad Karahasana.
Foto: STA

Ljubljana. Evangelij po jeguljah - čudovito potovanje najskrivnostnejše ribe po svetu avtorja Patrika Svenssona. Foto: STA

Ljubljana.
Evangelij po jeguljah - čudovito potovanje najskrivnostnejše ribe po svetu avtorja Patrika Svenssona.
Foto: STA

Ljubljana. Priročnik za prijaznejšo vzgojo otrok z naslovom Vzgoja brez oštevanja avtorice Nicola Schmidt. Foto: STA

Ljubljana.
Priročnik za prijaznejšo vzgojo otrok z naslovom Vzgoja brez oštevanja avtorice Nicola Schmidt.
Foto: STA

VONJ PO STRAHU - ZADNJA KNJIGA TRILOGIJE KAJ PRIPOVEDUJE PEPEL

Vonj po strahu je tretji in zadnji del zgodovinske trilogije o slavnem srednjeveškem perzijskem matematiku, astronomu, filozofu in pesniku Omarju Hajamu s skupnim naslovom Kaj pripoveduje pepel. Knjiga sledi drugemu delu, Tolažbi nočnega neba, v kateri pisatelj predstavi Sabahovo teorijo pajkove mreže kot načina sejanja strahu in doseganja političnih ciljev. Tokratni psihološki roman bralca povede v Hajamovo samotno starost v rodnem mestu. Bolni in zagrenjeni starec premišljuje o preteklosti, na katero je tragično vplival karizmatični, osamljeni starec z gore.

Osrednji del predstavlja dialog z mladim Bosancem Vukcem, v čigar družbi preživlja zadnje leto življenja. Med protagonistoma se odvija obojestranski proces učenja: eruditski vseznalec Hajam neukega Vukca uči pisanja, matematike in drugih ved, Vukac pa ostarelega modreca videti tisto, kar je neposredno prisotno v danem trenutku. Zaključek trilogije poveže zgodovinski dogajalni čas s sedanjostjo, ko bosanski begunec na Norveškem po spominu zapisuje skrivnostni roman o Hajamu, ki je zgorel ob požigu sarajevske knjižnice. Roman je prevedla Jana Unuk.

Bosanski romanopisec, dramatik, esejist, literarni in gledališki kritik Dževad Karahasan, rojen leta 1953, je avtor številnih romanov, kot so Vzhodni divan, Šahrijarjev prstan, Sara in Serafina, Nočni shod. Piše tudi drame, kratko prozo in eseje. Prejel je številne literarne nagrade, med drugim Herderjevo nagrado (1999), vilenico (2010), Goethejevo medaljo Goethejevega inštituta (2012), nagrado Heinricha Heineja (2012) in Goethejevo nagrado (2020).

EVANGELIJ PO JEGULJAH - KNJIGA O SKRIVNOSTIH JEGULJ IN ČLOVEŠKEGA ŽIVLJENJA

V svojem prvencu švedski novinar Patrik Svensson prepleta osupljivo zgodovino raziskovanja najbolj skrivnostne ribe, ki so jo zaman skušali razumeti vsi od Aristotela do Sigmunda Freuda. Tudi v 21. stoletju, ko o jeguljah že marsikaj vemo, denimo to, da se razmnožuje z drstenjem v Sargaškem morju sredi Atlantika, še vedno ni človeka, ki bi že kdaj videl jeguljo v Sargaškem morju. Toda to ni knjiga o zgodovini znanstvenega raziskovanja jegulje. Avtor njeno skoraj čudežno pot od Atlantika do Evrope in nazaj ter pozornost, ki je je bila deležna v zgodovini, poveže s temeljnimi vprašanji in dilemami, ki jih življenje že od pamtiveka postavlja pred človeka. Duhovito in pronicljivo opiše tudi upodobitve jegulje v književnosti, od Biblije do velikih klasikov 20. stoletja. Knjigo je prevedla Petra Piber.

VZGOJA BREZ OŠTEVANJA - PRIROČNIK ZA PRIJAZNEJŠO VZGOJO OTROK

"Namesto da vzkipite, mirno štejte do deset," je nasvet, ki ga starši pogosto slišijo. "Ste ga uporabili? Ali poslali k vragu? Raziskave so pokazale, da starši otroke vsake tri do devet minut opomnijo ali oštejejo," so zapisali pri založbi. Avtorica v knjigi pojasnjuje, zakaj. Za tem ravnanjem pogosto tičita stres in preobremenjenost, otroci zadenejo bolečo točko ali pa se preprosto ne spomnimo česa boljšega. Po oštevanju in pridiganju se slabo počutijo vsi - otroci in starši. Nemška avtorica Nicola Schmidt, pisateljica, politologinja in predavateljica pokaže, da gre tudi drugače. Starši lahko otrokom dajo jasna navodila, obenem pa do njih ostanejo sočutni in ljubeči. Za prevod dela je poskrbela Neža Božič.