Svet 1.2.2022 6:00

Režiser Roland Joffe namerava odpreti filmsko šolo na Malti

Valletta, 1. februarja - Britanski režiser in producent Roland Joffe, ki je med drugim v 80. letih režiral filme, kot sta Polja smrti in Misijon, namerava na Malti ustanoviti mednarodno filmsko šolo. Trenutno se dogovarja z malteško vlado, šolo pod imenom Malta Film Academy naj bi po poročanju filmskega portala ScreenDaily odprli že čez nekaj mesecev.

Malta, Valetta. Britanski režiser in producent Roland Joffe. Foto: Wikipedia

Malta, Valetta.
Britanski režiser in producent Roland Joffe.
Foto: Wikipedia

Kot je Joffe povedal ob odprtju festivala filma na Malti, želi ustanoviti šolo, ki bo ponudila dober študij na področju filma in kina, obenem pa bo omogočala tudi študij mednarodnih odnosov, so njegove besede povzeli na portalu.

"Rad bi vzgojil novo generacijo filmskih ustvarjalcev, ki bodo razumeli, da današnji čas od njih zahteva, da živijo z različnimi kulturami, s katerimi se morajo naučiti sodelovanja," je med drugim poudaril.

Šola je že pridobila podporo malteške univerze in bo odprta za vse.

Filmska šola je le eden od številnih projektov na področju filma na Malti, saj si država prizadeva okrepiti status filmskega središča. Med drugim bodo kmalu začeli graditi nov kompleks, ki bo del tamkajšnjih filmskih studiev, in ga je vlada podprla s 35 milijoni evrov, še piše ScreenDaily.