Svet 2.2.2022 6:00

Muzej v Švici v dar prejel fotografije Pabla Picassa

Bruselj, 2. februarja - Musee de l'Elysee v Švici je v dar prejel sto fotografij iz zasebnega sveta Pabla Picassa. Fotografije so del zbirke več kot 25.000 fotografskih spominov na španskega umetnika, ki jih je med letom 1957 in Picassovo smrtjo leta 1973 posnel njegov prijatelj, ameriški vojni fotoreporter David Douglas Duncan.

Portugalska, Lizbona. Razstava umetniških Pabla Picassa. Foto: Xinhua/STA Arhiv: Xinhua/STA

Portugalska, Lizbona.
Razstava umetniških Pabla Picassa.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv: Xinhua/STA

Duncan, ki je kot fotoreporter poročal o korejski vojni, je nekega dne oportunistično pozvonil na vrata Picassove vile v upanju, da bo s svojim aparatom uspel ujeti kakšno podobo najslavnejšega slikarja na svetu.

Na njegovo presenečenje mu je vrata odprla Picassova žena Jacqueline in ga takoj povedla v kopalnico. Tako je bila nekaj trenutkov po njunem prvem srečanju posneta Duncanova prva fotografija Picassa, na kateri je bil španski umetnik ravno sredi kopeli.

Temu srečanju je sledilo 17 let trajajoče prijateljstvo, med katerim je Duncan po poročanju britanskega časnika The Guardian med drugim dobil tudi dovoljenje, da Picassa na katerem od njegovih bivališč obišče kadarkoli, ko bi si tega zaželel.

Duncan, ki je umrl leta 2018, je tako postal tesen prijatelj španskega slikarja navkljub težavam v komunikaciji. Picasso namreč ni govoril angleško, prav tako pa naj bi se zabaval ob Duncanovem pomanjkljivem znanju španščine.

Čeprav se je Picasso zavedal svoje veličine in je morda postal tudi najbolj fotografiran umetnik vseh časov, je Duncan trdil, da nikoli ni poziral ali zahteval, da ga posname na filmski trak, temveč mu je raje rekel: "Ti fotografiraš, jaz slikam."

Duncan je opisal še Picassov odgovor na vprašanje, katero obdobje njegovega ustvarjanja mu je najbolj všeč - modro obdobje, rožnato obdobje, kubizem in tako dalje: "Picasso je iztegnil roko z razprtimi prsti in odgovoril: Kateri od teh petih prstov vam je ljubši? Osebno potrebujem vse."

Musee de l'Elysee v Lozani v Švici je posvečen fotografiji. Do oktobra 2020 se je nahajal v dvorcu iz 18. stoletja. Od tedaj do junija letos bo začasno zaprt, saj muzej selijo v novo stavbo, kjer se bo združil še z dvema drugima muzejema - Kantonalnim muzejem likovne umetnosti ter Muzejem sodobnega oblikovanja in uporabne umetnosti.