Slovenija 2.2.2022 7:00

V Narodni galeriji razstava Metke Krašovec ob spremljavi poezije Tomaža Šalamuna

Ljubljana, 2. februarja - V Narodni galeriji v Ljubljani bodo danes odprli razstavo Metka Krašovec : Tomaž Šalamun : Radko Polič, ki so jo pripravili s pomočjo donacije njenih del. Na razstavi, ki bo na ogled do 8. maja, bodo predstavili manj znan risarski del njene ustvarjalnosti in ga postavili v kontekst Šalamunove poezije.

Hrvaška, Pulj. Slikarka Metka Krašovec. Foto: Ksenija Brišar/STA Arhiv STA

Hrvaška, Pulj.
Slikarka Metka Krašovec.
Foto: Ksenija Brišar/STA
Arhiv STA

Metka Krašovec (1941-2018), ki je ena najvidnejših slovenskih umetnic, je leta 2016 Narodni galeriji podarila 251 del iz svojega obsežnega in raznovrstnega opusa. "Tako je Narodna galerija dobila neprecenljivo darilo, reprezentativno zbirko, ki obenem izkazuje tudi veliko zaupanje slikarke in Prešernove nagrajenke Metke Krašovec Narodni galeriji kot skrbnice najdragocenejše umetnostne dediščine našega prostora," so sporočili iz galerije.

Kot pojasnjuje direktorica Narodne galerije Barbara Jaki, je v njihovi galeriji utečena praksa, da umetniške donacije predstavijo javnosti na razstavi in v spremljevalni publikaciji. Po veliki pregledni razgrnitvi ustvarjanja Metke Krašovec v Moderni galeriji leta 2012 in več drugih predstavitvah, so se želeli tokrat osredotočiti na tisti del njenega opusa, ki je najmanjkrat razstavljen in zato širši javnosti najmanj znan.

To so komorna, najintimnejša dela, v katerih se najbolj zrcali bistvo umetnosti Metke Krašovec. Gre za barvno reducirane, skoraj monokromatske akvarele, risbe s peresom, ogljem, svinčnikom ali flomastrom in drobne risbe z bleščicami v mešani tehniki.

Želeli so, da bi razstava osvetlila njeno delo z drugačno lučjo, morda celo v povezavi s poezijo, ki je spremljala vse njeno življenje, posebej pa v 36 letih skupnega življenja s pesnikom Tomažem Šalamunom (1941-2014).

Umetnika sta bila življenjska in ustvarjalna sopotnika ter sta se inspirirala ob delu drug drugega. V njuni skupni knjigi Šepetanje, ki jo je po Šalamunovi smrti pripravila Metka Krašovec, je slikarka sama opozorila, da so prav njene risbe in slike na papirju umetniško najbližje Šalamunovi poeziji.

Na razstavi, ki bo na ogled do 8. maja, izpostavljajo 42 risb in eno sliko iz donacije, ki so jih postavili v kontekst Šalamunove poezije. Izbor risb in pesmi so zaupali poznavalcu in občudovalcu slovenske poezije in slikarstva Metke Krašovec, igralcu Radku Poliču - Racu.

Lirična razstava je obogatena tudi z Racevimi interpretacijami Šalamunovih pesmi, ki jim obiskovalec lahko prisluhne in, kot pravi Barbara Jaki, poglobljeno doživi novo, neke vrste celostno umetnino, delo treh sijajnih umetnikov, generacijskih sodobnikov, ki svoje talente zrcalijo in oplajajo v kalejdoskopskem prepletu izrazov.